Prinses Laurentien geeft startschot leesproject

UTRECHT - Prinses Laurentien heeft dinsdag het startschot gegeven voor een project om het leesplezier bij jonge kinderen te bevorderen.
In het Spoorwegmuseum in Utrecht overhandigde zij het eerste startpakket Het Begint met Lezen aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs. In het museum werd de vijftigste verjaardag van Beertje Paddington gevierd.
Het startpakket ondersteunt medewerkers in de kinderopvang om lezen bij kinderen te bevorderen. Daarnaast helpt het hen om laaggeletterdheid bij ouders en collega's bespreekbaar te maken en aan te pakken. Het materiaal is ontwikkeld door de stichting Lezen & Schrijven, waarvan prinses Laurentien voorzitter is.
Als kinderen al op jonge leeftijd plezier hebben in lezen, gaan ze dat meer doen en worden taalachterstanden en laaggeletterdheid op latere leeftijd voorkomen. Vooral de kinderopvang en de ouders spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van het leesplezier bij kleuters, aldus de stichting Lezen & Schrijven.
Momenteel heeft één op de tien Nederlanders zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet mee kunnen komen in de samenleving. Het startpakket bevat bijvoorbeeld tips voor het voorlezen in de crèche, boekentips en informatie over de opleiding tot voorleescoach.
In navolging van de landelijke lancering zullen verschillende bekende Nederlanders woensdag kinderopvanglocaties bezoeken om voor te lezen en het startpakket te presenteren. Onder anderen Catherine Keyl, Daphne Deckers, Dieuwertje Blok, Joop Braakhekke, Lucille Werner, Wendy van Dijk en Henk Westbroek zullen voor de dreumesen hun beste stem opzetten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.