Wil je als kind stoepkrijt, een spelletje of heb je een andere wens? Bel Nick!

© Jan Willem Peters
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat de komende weken kinderen actief stimuleren om lekker buiten te spelen. Kinderen met een goed idee, maar een lege portemonnee kunnen aankloppen bij een speciaal initiatievenfonds voor kinderen. Gemeentemedewerker Nick loopt de hele zomer rond met een mobiele telefoon waarmee kinderen kunnen bellen.
Het initiatievenfonds is een bestaand fenomeen in de stad. Jaarlijks zit daar een bedrag van 4,2 miljoen euro in. Het Initiatievenfonds is bijvoorbeeld bedoeld voor het opknappen van een pleintje, een activiteit in een buurthuis of een ontmoetingsplek voor jongeren. Het doel is om mensen aan te moedigen om zich vrijwillig in te zetten voor elkaar, de buurt, wijk of stad. Een initiatief kan simpel en goedkoop zijn, maar ook enkele tienduizenden euro's kosten.

Geld over

Dit jaar zit er nog veel geld in de pot, omdat er door de corona-crisis een groot aantal activiteiten niet is doorgegaan, zoals bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival. Omdat er geld over is, en omdat kinderen dit jaar vaker dan normaal niet op vakantie zullen gaan, is de stad een campagne begonnen om kinderen een aanvraag te laten doen. Jochem Hoogenboom is woordvoerder voor de gemeente: "We hebben de systematiek ook versimpeld zodat we sneller kunnen handelen voor kinderen. Nick is echt direct zelf bereikbaar. En er staan een aantal mensen klaar van Stadsbedrijven. Die kunnen direct aan de slag als dat zou moeten."
Als het meezit kan een aanvraag van een kind binnen een dag gehonoreerd worden. Hoogenboom: "We streven er bij het initiatievenfonds naar om de meeste aanvragen binnen een week af te handelen. Alleen complexe aanvragen, zoals een voetbalkooi, duren wat langer. Maar nu met Nick aan de telefoon kunnen we nog sneller werken. Als kinderen bijvoorbeeld stoepkrijt zouden willen, zou dat binnen een dag geregeld moeten kunnen worden."

Enthousiast

Nick presenteert zichzelf aan de kinderen via een flitsend YouTube-filmpje. Zelf gaat hij deze zomer ook niet op vakantie. Althans dat zegt zijn voorlichter. We bellen Nick zelf even op zijn mobiele nummer 06- 34 13 69 90 om dat te controleren. Helaas krijgen we zijn voicemail, maar enthousiast vraagt hij ons iets in te spreken, en dan belooft hij aan de slag te gaan. Een kwartiertje later proberen we het nog een keer. Dan neemt hij even enthousiast wel op. "Nou, aan het eind van de zomer ben ik een weekje weg, maar dan neemt een collega het over."
De campagne is ook een proef. Als het blijkt dat kinderen op deze manier vaker een beroep doen op het Initiatievenfonds dan overweegt de gemeente de aparte kinderlijn in stand te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.