RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Komend theaterseizoen corona-proof, desnoods met de helft van de cast spelen


PROVINCIE UTRECHT - 1 Maart was hij af, de programmering van de Stadsschouwburg Utrecht voor aankomend theaterseizoen. Amper twee weken later moesten ze de eerste voorstelling annuleren, kort daarna stonden alle voorstellingen op rood. Een bittere pil voor de programmeurs, die weer vanaf nul moesten beginnen.

Ondanks de crisis heeft de Stadsschouwburg toch een programma voor komend seizoen


"Hectisch was het zeker", vertelt hoofdprogrammeur Ivette van Ooijen. "Normaal gesproken werken we een heel jaar naar die deadline van 1 maart toe, nu moesten we de agenda binnen drie maanden rond zien te krijgen. Daarbij was het voor veel producties onzeker of ze überhaupt weer zouden kunnen gaan spelen. We hebben echt met twintig procent van de kennis honderd procent van de beslissingen moeten maken."

The show must go on
'Quake', een voorstelling van Theater Utrecht en DOX, stond al geboekt voor oktober. Regisseur Casper Vandeputte zat middenin het repetitieproces toen de quarantaine begon. "Een maand geleden hadden we eigenlijk al klaar moeten zijn", vertelt hij. "We hebben nu allemaal onze zomerplannen moeten annuleren om toch in premičre te kunnen gaan in oktober."

Hoewel er voor zijn acteurs een uitzondering wordt gemaakt op de anderhalve meter regel, houdt Vandeputte met meerdere scenario's rekening. "Voor hetzelfde geld worden de regels morgen weer aangescherpt. Bovendien luidt normaal gesproken het devies 'de show must go on', maar nu mág een acteur simpelweg niet op als hij verkouden is. We hebben dus een voorstelling moeten maken die met alle acht, maar ook met vier acteurs te spelen is."

Puzzelen en rondbellen
Na maanden puzzelen en vooral heel veel telefoontjes plegen is de nieuwe programmering van de schouwburg rond. Woensdag wordt de agenda gepubliceerd, een maand later gaat de kaartverkoop van start. Veel voorstellingen konden, met wat aanpassingen, toch doorgang vinden, maar er zijn ook plaatsen vrijgekomen voor andere producties.

Van Ooijen is opgelucht en kijkt ernaar uit komend jaar weer het publiek in de schouwburg te ontvangen op anderhalve meter. Maar wat nou als de maatregelen plots worden opgeheven? "Dan moet de hele programmering weer op de schop." Van Ooijen lacht: "Maar dan neem ik een sabbatical".


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -