Wethouder Sport Utrecht: 'Alle clubs tevreden stellen is onmogelijk'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het is ondoenlijk om alle wensen van Utrechts sportclubs te honoreren. Dat zegt wethouder Maarten van Ooijen in een reactie op de kritiek die hij vorige week kreeg van het CDA. Volgens fractievoorzitter Sander van Waveren van de Christendemocraten bezuinigt de gemeente op de amateursport, terwijl ze juist zouden moeten investeren. De wethouder reageert ook op de kritiek van voetbalvereniging V.V.J. uit Overvecht. Die krijgen geen kunstgrasveld van de gemeente. Volgens Van Ooijen is ook die kritiek onterecht, de club stelt te hogen eisen.
Vorige week kwam V.V.J. op deze site aan het woord. De club wil graag een voetbalveld van gras ombouwen tot een kunstgrasveld. Zo kan de capaciteit van het complex vergroot worden, en daarmee de wachtlijsten voor nieuwe leden worden weggewerkt. De club heeft twee echte grasvelden en een klein trainingsveld van kunstgras. De club krijgt als antwoord van de gemeente dat het ombouwen van een grasveld 'niet aan de orde is'. Wat de gemeente daarmee bedoelt is de club niet duidelijk.

Niet afgeschreven

Wethouder Van Ooijen laat RTV Utrecht weten dat velden pas vervangen kunnen worden als ze in het geheel zijn afgeschreven. De wethouder legt het uit: "Het huidige kunstgrasveld van VVJ is aan vervanging toe. Dat wil de gemeente graag vervangen. Echter, wat VVJ graag wil is het vervangen van hun gras-hoofdveld naar een kunstgrasveld. Het hoofdveld is echter nog niet aan vervanging toe, gebaseerd op de afschrijvingstermijn en benodigde capaciteit."
De gemeente heeft een onderzoeksbureau laten uitrekenen wat de behoefte aan velden is, en waar de tekorten zijn. Opvallend aan dat onderzoek is dat het bureau bij die berekeningen er van uitging dat V.V.J. drie grasvelden en een klein trainingsveld op kunstgras heeft. Maar dat blijkt niet te kloppen. Moes Çakir van V.V.J.: "Nee wij hebben maar twee wedstrijdvelden met gras en een trainingsveld annex jeugdveld van kunstgras."

Niet aan de orde

Op grond van die berekening heeft de gemeente bepaald dat vervanging bij V.V.J. niet aan de orde is. Van Ooijen: "Om tot een conclusie te komen of een veld aan vervanging toe is of dat een veld naar kunstgras wordt omgezet, zijn twee zaken van belang: het wegingskader en de afschrijvingen," zo stelt de wethouder. "Alle velden hebben een vastgestelde levensduur. De levensduur leidt tot vaste afschrijvingen. Pas na afloop van de levensduur is een nieuwe investering aan de orde."
Net zoals voor de gemeente geldt ook voor de sportclubs: dat 'niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk'
Maarten van Ooijen (Sportwethouder, ChristenUnie)
Het wegingskader betekent hoe vaak velden gebruikt worden, en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst. Het rapport van het onderzoeksbureau ligt ten grondslag aan dat wegingskader. En dat rapport blijkt dus met drie grasvelden te rekenen in van plaats van met twee. Woordvoerster Charlotte van Zutphen van de gemeente: "In het rapport wordt uitgegaan van de potentiële capaciteit van een sportpark. Bij V.V.J. is één veld in gebruik bij American Footballclub Dominators. Dat veld tellen we in de berekeningen mee voor V.V.J." De woordvoerster laat ook weten dat er inmiddels gesprekken zijn met Dominators om te kijken of zij naar een sportpark in Zuilen zouden kunnen verhuizen. Of het veld dan ook beschikbaar komt voor V.V.J. wil de woordvoerster niet zeggen.

100% tevreden

Wethouder van Ooijen benadrukt verder dat het onmogelijk is om alle wensen van alle Utrechtse amateurclubs te verwezenlijken. "Álle clubs in onze stad voor 100% tevreden stellen is een haast onmogelijke taak. Er zullen altijd ontwikkelingen zijn: technisch van aard, veranderingen in de sport, ambities van de club," zegt de wethouder van de ChristenUnie. "Net zoals voor de gemeente geldt ook voor de sportclubs: dat 'niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk'."
Hij bevestigt dat het budget voor amateursport met twee miljoen is teruggeschroefd, zoals het CDA zegt, maar de wethouder wil het geen bezuiniging noemen. "We hebben besloten om de sportbegroting nog scherper te begroten. In elke begroting houd je namelijk rekening met tegenvallers of hogere kosten dan begroot. Door opnieuw zeer kritisch naar de begroting te kijken is vastgesteld dat ongeveer voor twee miljoen euro minder aan risico's kunnen worden ingeboekt. Dat is dus geen bezuiniging geworden voor clubs."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.