Tabaksmuseum gered, ander vastgoed van gemeente Utrechtse Heuvelrug wel in de verkoop

UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug beslist vanavond over 76 gemeentelijke panden, monumenten en percelen. Twee jaar geleden heeft de gemeente al besloten om alleen datgene in handen te houden dat nodig is en een lijst samengesteld, maar een klap op het plan is nooit gegeven. Wethouder Gerrit Boonzaaijer hoopt dat dat vanavond wel lukt. "Het enige wat we nu doen is aan de raad vragen of het college het voorvarend kan uitwerken."
Toch zijn betrokkenen op de lijst verrast. Zo schrijft het bestuur van de IJskelder in Doorn dat het begin juli in Nieuwsblad de Kaap heeft moeten lezen dat de historische ijskelder en het omliggende bos in de verkoop gaan. Dat er geen contact is geweest tussen de gemeente en het bestuur zit hen dwars. Het bestuur hoopt dat het besluit wordt teruggedraaid.

Tabaksmuseum Amerongen

Betty van den Bosch, voorzitter van het Tabaksmuseum in Amerongen, heeft dezelfde ervaring. Ook zij las het in de krant en hoorde niets over de verkoop van de wethouder zelf. "Ja, en toen we dat zagen schrokken we zo. Toen hebben we ook direct een mail opgesteld naar de raadsleden." Die raadsleden hebben daar ook gelijk actie aan gekoppeld, het CDA wil dat het Tabaksmuseum van de lijst moet. Net als dorpshuis de Buurthucht in Overberg.
Tabaksmuseum in Amerongen
Tabaksmuseum in Amerongen © RTV Utrecht
Ook bewonersvereniging Federatie Groene Heuvelrug klom in de pen. Dit is een overkoepelende vereniging die zich bezighoudt met het groen en de leefomgeving in de gemeente. Afgelopen weekend schreven ze nog snel een brief naar de gemeente om hun zorgen te uiten: "We moesten wel onze stem laten horen. We vinden het geen goed idee als zo'n hele lijst ineens goedgekeurd wordt. We willen per object kijken naar wat de gevolgen dan zijn."

Kopen

Wethouder Boonzaaijer (SGP) erkent dat de lijst veranderd is ten opzichte van twee jaar geleden. "In Amerongen weet ik dat die partij dat niet helemaal op tijd wist. Dus daar heb ik contact mee gehad." Met succes voor het Tabaksmuseum. Opgelucht vertelt Betty van den Bosch dat haar museum van de lijst is. "Ik had het telefoontje niet verwacht, maar ik ben er wel heel blij mee." De wethouder wil met het bestuur van het Tabaksmuseum in overleg of zij het gebouw zelf kunnen kopen en onderhouden.
Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil van vastgoed af
Bossen staan ook op de verkooplijst. Wethouder Boonzaaijer vindt het onderhoud daarvan niet de core-business van de gemeente. Hij is naar eigen zeggen in gesprek met Utrechts Landschap, met Staatsbosbeheer en met Natuurmonumenten om het beheer over te nemen. Op de lijst staat ook de ambtswoning van de burgemeester. De gronden, monumenten en panden gaan in de verkoop omdat de gemeente in financieel zwaar weer verkeert en moet bezuinigen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.