RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuwegein schrapt Pulawy van welkomstbord: vriendschap verbroken na homovrije zone


NIEUWEGEIN - Nieuwegein verbreekt definitief de vriendschapsband met Pulawy. De Poolse stad stelde onlangs een 'lhbt-vrije zone' in. De gemeenteraad van Nieuwegein heeft daarop een motie aangenomen om per direct alle contacten met de zusterstad te verbreken. Symbolisch plakt wethouder Marieke Schouten een regenboogsticker op de welkomstborden over Pulawy. "Dit is een statement. Homovrije zones zijn not done", zegt ze.

 Wethouder Marieke Schouten plakt een regenboogsticker over Pulawy. Wethouder Marieke Schouten plakt een regenboogsticker over Pulawy. | Foto: RTV Utrecht

De wethouder staat volledig achter de motie van de gemeenteraad. Het instellen van een 'lhbti-vrije zone' strookt niet met de regenboogagenda van de gemeente Nieuwegein. "In onze stad mag iedereen er zijn. Het maakt niet uit wie je bent, wat voor kleur je hebt, wat je gelooft of wat je seksuele geaardheid is", zegt Schouten. "Als je dan in vriendschap verbonden bent met een stad waar dat niet kan, is er veel reden om te zeggen: we hebben zorgen over wat er bij jullie gebeurt."

Ik schrok er echt wel van toen ik hoorde van de homovrije zones."
Marieke Schouten, wethouder Nieuwegein

Stad voor iedereen
Schouten hoorde eind januari voor het eerst van de homovrije zones. "Ik schrok er echt wel van", zegt ze over dat moment. "Als je echt zones in een stad maakt waar mensen niet meer mogen komen om wie ze zijn... dat is best wel erg. Een stad is er voor iedereen. De openbare ruimte is er voor iedereen. Als bestuur willen wij tegen iedereen zeggen: je hoort er wel bij. Dat is niet altijd makkelijk, maar dat willen we wel."

Met de regenboogvlag op de welkomstborden in Nieuwegein hoopt de wethouder een statement te maken en de lhbt-gemeenschap in Pulawy een hart onder de riem te steken. Ze zegt: "Zij zitten echt in een moeilijk parket." In Polen wordt campagne gevoerd tegen de homogemeenschap. De afgelopen maanden stelden verschillende steden 'lhbt-vrije zones' in. Volgens lokale overheden zou zo'n zone 'de verspreiding van de lhbt-ideologie moeten tegengaan'.
Nieuwegein had vanaf 1994 een stedenband met de Poolse stad Pulawy. Eind 2015 werd dat teruggebracht tot een vriendschapsband. De band draaide om het uitwisselen van mensen en ideeŽn. "Je leert elkaar beter kennen", aldus wethouder Marieke Schouten. Nieuwegein heeft op dit moment nog een stedenband met Rundu in NamibiŽ.
Ik doe dit met pijn in het hart, omdat ik geloof dat je zolang mogelijk met elkaar in gesprek moet blijven."
Marieke Schouten, wethouder Nieuwegein

Brief naar Pulawy
Namens de gemeente stuurde burgemeester Frans Backhuijs in maart een brief naar de burgemeester van Pulawy. Daarin uit Nieuwegein haar zorgen over het uitsluiten van mensen op grond van hun seksuele geaardheid. "De toon was vooral: wij hebben van onze inwoners gehoord wat er in uw stad gebeurt en wij maken ons daar zorgen over. Wij willen deze zorgen graag met u delen." Op de brief is nooit officieel gereageerd.

BEELD: Wethouder Marieke Schouten wil een statement maken en beplakt Pulawy daarom met een regenboogvlag: "Iedereen hoort erbij in een stad."


Niet bemoeien
Wel vroeg correspondent Jeroen Akkermans van RTL Nieuws er eerder naar in Pulawy. Het antwoord was duidelijk: "Polen is Polen met een eigen identiteit, een eigen geschiedenis en eigen ideeŽn. Dit is waarom we denken dat partnergemeenten zich niet moeten bemoeien met onze resoluties." Het zijn de woorden van Bozena Krygier, voorzitter van de gemeenteraad van Pulawy. In de stad wonen veel aanhangers van de zeer conservatieve regeringspartij PiS, van president Duda, die fel anti-lhbt is.

Het was volgens wethouder Schouten dan ook onmogelijk om met de Poolse stadsbestuurders in gesprek te blijven. Per brief laat de gemeente Pulawy weten dat er een streep gaat door de vriendschapsband. "Dat zal ik met pijn in het hart doen, omdat ik echt geloof dat je zolang mogelijk met elkaar in gesprek moet blijven. Ik had graag gehoord dat ze daar zouden zeggen: kom Nieuwegein, kom eens bij ons op bezoek, dan kunnen we het erover hebben."

NamibiŽ
Nieuwegein heeft ook een stedenband met Rundu in NamibiŽ. In dit Afrikaanse land is homoseksualiteit strafbaar. Dit najaar wordt in de raad besproken of de stedenband met Rundu gehandhaafd moet worden, zegt de gemeente.

Interview op Radio M Utrecht met de wethouder over de vriendschapsband met Pulawy.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -