RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

NFI kraakt iPhone van kroongetuige Nabil B.

UTRECHT - Kroongetuige Nabil B. had een mobiele telefoon in zijn cel. Hij ontkende dat eerder zelf, maar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het toestel weten te ontgrendelen. Dat blijkt uit een brief van de rechter-commissaris die NRC heeft ingezien. Het NFI wist de toegangscode van de iPhone binnen een dag te kraken met een speciaal softwareprogramma.

B. had het toestel van september 2017 tot februari 2018 in zijn bezit, schrijft de krant. In die periode was hij nog met het Openbaar Ministerie in onderhandeling om kroongetuige te worden. Hij gebruikte de iPhone om bijvoorbeeld te appen met zijn toenmalige advocaten en familieleden. Hij vertelde onder meer over wat het betekende om kroongetuige te zijn, maar praatte ook over de criminaliteit en mensen die daarbij betrokken waren.

Gelogen onder ede
De krant schrijft dat hiermee is aangetoond dat de kroongetuige onder ede gelogen heeft. Hij verklaarde eerder dat hij in zijn cel wel een zogenoemd PGP-toestel had, maar hij ontkende ook andere telefoons gehad te hebben.

De twee huidige advocaten van B. hebben laten weten dat ze op de hoogte zijn van de brief van de rechter-commissaris. Ze zeggen dat B. op de volgende zitting het bestaan van de telefoon zal toelichten. "Er staat niets strafbaars op."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -