Gemeente komt 92 miljoen euro tekort voor Noordelijke Randweg Utrecht

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Utrecht heeft 92 miljoen euro te weinig in kas om de Noordelijke Randweg Utrecht aan te leggen. Dat blijkt uit het antwoord van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur op vragen uit de Tweede Kamer.
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra had de minister gevraagd om een toelichting op een artikel van RTV Utrecht waarin al sprake was van een tekort van enkele tientallen miljoenen. Hoeveel geld er nog nodig is wilde de gemeente eerder niet zeggen, maar inmiddels blijkt uit een raadsbrief dat de gemeente spreekt over een tekort van 94 miljoen euro, 2 miljoen meer dus.

Dure kruisingen

De minister noemt nu het bedrag van 92 miljoen euro, maar benadrukt ook dat ze zelf geen zicht heeft op de financiële onderbouwing van de verschillende varianten. Het project dat drie dure kruisingen moet inpassen valt namelijk onder de verantwoordelijkheid van Utrecht.
Van Nieuwenhuizen bespreekt met Utrecht welke gevolgen het forse tekort heeft voor de NRU. Op een extra bijdrage van het Rijk hoeft de stad nog altijd niet te rekenen, laat ze aan de Tweede Kamer weten. Volgens haar is het werk aan de gemeentelijke weg tussen de A27 en de A2 niet noodzakelijk voor de doorstroming op het netwerk van hoofdwegen in de regio.

Gelijkvloers

Of de kruisingen gelijkvloers moeten worden, of in de - duurdere - vorm van een viaduct worden aangelegd, vindt de minister een zaak van de gemeente. Donderdag bespreekt de gemeenteraad van Utrecht of er een bedrag van 250.000 euro vrijgemaakt moet worden voor een onderzoek naar een vierbaansweg met gelijkvloerse kruisingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.