Ex-daklozen en huurders helpen elkaar in woningproject: 'Het geeft weer perspectief om vooruit te kijken'

Willem (links) en Thomas (rechts).
Willem (links) en Thomas (rechts). © RTV Utrecht
Zeist - Een goede buur is beter dan een verre vriend. Iedereen kent het spreekwoord wel. Maar hoe leuk is het als een goede buur ook een goede vriend kan worden? Woongoed Zeist doet er alles aan om dit voor elkaar te krijgen in een nieuw woningproject: de Seyster Veste.
In de Seyster Veste wonen namelijk ex-daklozen en andere huurders met een sociaal hart samen in één complex met 32 appartementen. Doel van deze match is om elkaar op een laagdrempelige manier te helpen.
Ex-daklozen en huurders helpen elkaar als goede buren

Willem en Thomas

Zo zijn Willem (echte bekend bij de redactie) en Thomas Kooij aan elkaar gekoppeld. Willem heeft een verslavingsverleden en Thomas is er komen wonen omdat het sociale karakter van de Seyster Veste hem aansprak: "De deuren zitten tegenover elkaar en we zijn buren. Het is de bedoeling dat we samen activiteiten doen", aldus Thomas.
"Ik ben zestien maanden clean en ik heb een drugsverslaving gehad", vertelt Willem. "Nu woon ik hier in dit project en heb ik weer mijn eigen plekje. Hiervoor was ik dagelijks met drugs bezig en dat neemt een hoop tijd in beslag. Dus dat was niet zo best. Ik heb gelukkig niet zo lang op straat geleefd, dus dat valt wel mee."
Nu hij al een tijdje in de Seyster Veste woont, is hij helemaal tot rust gekomen. "Het geeft weer perspectief om vooruit te kijken."
Maar wat is die hulp dan precies? Volgens Thomas is het heel simpel. Het is af en toe een kopje suiker of een lampje ophangen, maar zeker geen zorgtaak die je op je neemt." Het zijn kleine dingen, we dragen geen zorg voor hen maar we moeten gewoon klaar staan mochten ze wat hulp nodig hebben."
En dat het een belangrijk onderdeel is van het woonproject bleek wel bij de toewijzing van de woningen. Er is een selectie geweest waarvoor er verschillende gesprekken zijn gevoerd." Je moet het wel echt willen. Ik denk dat als je een ander helpt dat je daar zelf ook beter van wordt. Als ik dat voor Ronnie kan doen en hij wordt er blij van, word ik er ook blij van."

Instanties

Naast Woongoed Zeist, wordt dit project ook ondersteund door de gemeente Zeist en De Tussenvoorziening. Vandaag is de officiële opening; die zou eigenlijk al eerder plaatsvinden maar ging vanwege corona niet door.
"Als je dit zo ziet en hoort, is dit het waar je het voor doet. Daar gaat je hart wel sneller van kloppen", aldus Michael van Es van De Tussenvoorziening.
Bewoner Willem: "Ik heb weer perspectief gekregen"
Thomas over het project: "Je moet het wel echt willen"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.