RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dader traumatische overval op Bruna in Overvecht heeft spijt en helpt politie

1/2
UTRECHT - Grote spijt heeft de 20-jarige Ousama van de gewapende overval op vestigingen van Bruna en Aldi in de Utrechtse wijk Overvecht. Hij schaamt zich voor wat hij de slachtoffers en zijn familie heeft aangedaan en is vast van plan zijn leven te beteren, zei hij vandaag in de rechtbank.

De jonge Utrechter bekende dat hij op 2 januari dit jaar in de Bruna in winkelcentrum Overvecht een pistool op de bedrijfsleider en een medewerkster richtte. "Dit is een overval, dit is een overval. Ik wil geld", riep hij. Hij dwong hen de kassa's en de kluis te openen. Toen dat laatste in het kantoor niet lukte nam hij een zakje met geld aan. Een van de slachtoffers moest op de grond gaan liggen, de andere werd naar de achterdeur geduwd. Daar reed hij met zijn wachtende handlanger weg op een scooter. De buit was een kleine 2700 euro.

Bekennen onvermijdelijk
Wat de overval op de Bruna betreft kon de jonge Utrechter weinig anders dan bekennen. Hij is zonder bivakmuts te zien op camerabeelden die rond de overval bij winkelcentrum Overvecht van de twee daders zijn gemaakt. Voor hij de winkel binnenging schrok hij nog van een toevallige ontmoeting met zijn schoonzus die hem vroeg waarom hij zo vreemd was gekleed. Bij Ousama thuis werden onder meer de gebruikte scooters, een bivakmuts, een deel van de buit en een op echt gelijkend luchtdrukpistool gevonden.

Ousama zei in de rechtbank dat hij heel veel spijt heeft. "Ik heb niet alleen mijzelf te schande gezet, maar ook mijn ouders en mijn familie." Hij beweerde dat hij door zijn vriend Mohamed was overgehaald om de overval te plegen. Die zou een week van tevoren het plan om makkelijk geld te verdienen hebben voorgelegd. "Ik ben met hem opgegroeid. Hij wist waar mijn zwakke plekken waren. Liet mij gewoon een soort van hersenspoelen", zei de verdachte. Hij zou zijn mededader ook duidelijk hebben gemaakt dat hij geen geweld zou gebruiken.

Mijn personeel was nog moe van de feestdagen. Ik ben blij dat ik zelf in de winkel stond."
Mede-eigenaar Bruna

Slachtoffers getraumatiseerd
Desondanks was de overval voor de Bruna-medewerkers enorm traumatisch. De winkeleigenaar, die een pistool op zijn gezicht kreeg gericht, heeft lang niet kunnen werken en slikt nog steeds kalmerende medicijnen. Afgelopen zaterdag was er weer een overval in het winkelcentrum. Hij kon het niet verdragen en is trillend naar huis gegaan, vertelde zijn partner. Zijn medewerkster had al PTSS als gevolg van een eerdere winkeloverval. Ousam draaide zich om en bood de manager zijn excuses aan.

Bekentenis Aldi-overval
Na zijn aanhouding voor de Bruna-overval vertelde hij dat hij op 1 december ook betrokken was geweest bij een overval op de Aldi-supermarkt in winkelcentrum Overkapel en wie daar nog meer aan hadden meegedaan. Het onderzoek naar deze overval was nog gaande en dankzij de verklaringen van Ousama konden nog drie verdachten voor de rechter worden gebracht: vriend Mohamed, diens vriendin en een derde man.

 Politie doet onderzoek na overval op Aldi Politie doet onderzoek na overval op Aldi | Foto: Keistadnieuws

Het plan voor de Aldi-overval zou door Mohamed zijn bedacht. Hij was getipt door zijn vriendin die bij de supermarkt werkte en hun contactpersoon binnen was. Ousama had de auto van zijn broer, die op vakantie was, geleend en zijn huis in Houten werd als uitvalsbasis gebruikt door de overvallers. Terwijl Ousama de leidinggevende in de supermarkt afleidde, verstopten de andere twee zich in het magazijn. En terwijl Ousama buiten in de vluchtauto wachtte, werden de aanwezige medewerksters met een pistool gedwongen hun telefoons in te leveren en de kluis te openen.

Met ruim zesduizend euro aan buit gingen de overvallers er via de nooduitgang vandoor. Volgens politie moet het een heel gesjouw zijn geweest, omdat de overvallers bij de Aldi vooral muntgeld hadden buitgemaakt. Het tellen en verdelen in zijn broers huis had volgens Ousama een uur geduurd. De drie anderen zullen zich later ook nog voor de overval moeten verantwoorden. Mohamed ook nog voor die op de Bruna.

Toekomst verpest
Ousama heeft door de overvallen zijn toekomst verpest. Hij zou als voetbaltalent op trainingskamp naar Spanje gaan, maar zat in plaats daarvan gevangen. De officier van justitie had veel waardering voor zijn bekentenis, mede omdat zijn familie hem had aangeraden te zwijgen. Het OM eist daarom een relatief lage straf: twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Omdat er grote kans op herhaling is, moet hij zich laten behandelen voor zijn criminele gedrag en onder toezicht van de reclassering werken aan zijn toekomst. Ook mag hij geen contact meer hebben met zijn medeverdachten.

Iemand die alleen bekent, omdat 'ie met veel bewijs is gepakt. Daar heb ik niet zo'n goed gevoel bij."
Rechter

De verdediging vindt dat Ousama volgens het jeugdstrafrecht moet worden berecht. De straf zou niet langer moeten zijn dan de zeven maanden die hij straks in voorarrest heeft gezeten. Daarna kan hij snel beginnen aan de behandeling en de opleiding waarvoor hij zich heeft aangemeld, zegt zijn advocaat. Het OM wil dat Ousama zijn deel van de nog missende buit terugbetaalt, plus een schadevergoeding van 1400 euro aan de bedrijfsleider van de Bruna. Hij is bereid dat te betalen.

Of de rechters geloven dat de spijtbetuiging oprecht is, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak. Ousama wil daar dan zelf graag bij zijn. Wanneer de zaak tegen de andere drie verdachten inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -