RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Iets minder auto's en scooters gestolen: kijk op de kaart om te zien hoe het zit in jouw gemeente

PROVINCIE UTRECHT - Er zijn de afgelopen maanden iets minder auto's, scooters, motoren, bedrijfswagens en aanhangers gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit politiecijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) heeft gepubliceerd. Niet overal daalde het aantal diefstallen: in Woerden was bijvoorbeeld juist een flinke toename te zien.

Zowel in absolute cijfers als relatief worden in de stad Utrecht het vaakst voertuigen gestolen. In het afgelopen halfjaar was het 291 keer raak, wat neerkomt op 8,2 gestolen voertuigen per tienduizend inwoners. In Utrecht waren vooral bromfietsen geliefd bij het dievengilde: maar liefst 199 werden er ontvreemd. Verder ging het om 58 auto's, 12 bedrijfsvoertuigen, 12 motorfietsen en 10 aanhangers, opleggers en caravans. Het aantal diefstallen nam wel af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen werden 328 voertuigdiefstallen geregistreerd.

Top 4
Utrecht wordt gevolgd door Amersfoort (93 diefstallen), Nieuwegein (31) en Woerden. Die laatste plaats kent een flinke toename. Werden er in de eerste helft van vorig jaar nog 10 voertuigen gestolen, dit jaar ging het in dezelfde periode om 27. Ook hier bleken bromfietsen het meest populair, gevolgd door auto's.

Kleinere gemeenten kennen zowel in absolute aantallen als relatief gezien de minste voertuigdiefstallen. In Bunnik en Woudenberg werd bijvoorbeeld maar 1 geval geregistreerd. Wil je weten hoe het in jouw buurt zit? Klik op de kaart om de specifieke cijfers van jouw gemeente te bekijken.Heel Nederland
Landelijk gezien worden er op een gemiddelde dag 33 scooters, 23 auto's, vier motoren en twee aanhangers gestolen. Dat aantal is wel gedaald ten opzichte van vorig jaar. Er werden het afgelopen half jaar ruim drie procent minder voertuigen gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook landelijk zijn personenauto's en scooters populair bij dieven, maar het aantal diefstallen in deze categorieŽn neemt wel af. Het aantal diefstallen van bedrijfswagens, motoren en aanhangers is juist gestegen.

Volgens de politie wordt een derde van de gestolen voertuigen weer teruggevonden. In zestig procent van de gevallen gebeurt dat binnen een week. Motoren worden een stuk minder vaak teruggevonden dan auto's. Een op de vijf motoren komt uiteindelijk weer bij de eigenaar terug, bij auto's is dat bijna veertig procent.

In elf gemeenten werd geen enkele auto, scooter, motor of aanhanger gestolen. Het gaat om kleinere gemeenten. Inwoners van grote steden en omliggende gemeenten blijken nog altijd het vaakst met dit soort criminaliteit te maken te hebben. De landelijke lijst wordt aangevoerd door Amsterdam waar 1.516 voertuigen gestolen werden in de eerste helft van dit jaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -