Tijdelijke nachtopvang daklozen in Amersfoort blijft open

De opvang in een conferentiehotel dit voorjaar werd enthousiast ontvangen door dak- en thuislozen.
De opvang in een conferentiehotel dit voorjaar werd enthousiast ontvangen door dak- en thuislozen. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
AMERSFOORT - Amersfoort blijft voorlopig extra slaapplaatsen aanbieden aan dak- en thuislozen in paviljoen De Amergaard. Het gaat om een tijdelijke locatie op het terrein van psychiatrisch centrum Zon en Schild aan de Utrechtseweg.
Het paviljoen werd in 2016 geopend, bedoeld om de druk op de permanente opvang aan het Smallepad te ontlasten. De coronacrisis zorgde voor een extra uitdaging. Een deel van de dak- en thuislozen kon niet meer terecht in de opvang aan het Smallepad. In de slaapkamers bleek het onmogelijk om de 1,5 meter regel te waarborgen.
Daarom werden er in april op het landgoed van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden 25 hotelkamers beschikbaar gesteld. Het filosofisch instituut heeft op het landgoed een conferentiehotel, maar dat stond in het voorjaar leeg vanwege coronacrisis. Inmiddels worden de hotelkamers weer gebruikt voor reguliere gasten en kunnen dak- en thuislozen er niet meer terecht.

Structurele oplossing

Het in stand houden van het aantal plekken in De Amergaard is geen structurele oplossing. De nachtopvang is bedoeld als vangnet en is geen plek om langdurig te verblijven. Het terrein van Zon en Schild wordt bovendien herontwikkeld. Dit betekent dat een deel van de gebouwen op het terrein niet meer beschikbaar is omdat op dat deel van het terrein nieuwe woningen gebouwd worden. Opvang in De Amergaard is is mogelijk tot april 2022 en kost de gemeente zo'n 1 miljoen euro.
De gemeenteraad stemde in met een voorstel van het CDA om te onderzoeken of de opvang aan het Smallepad verbouwd kan worden met als doel maatwerk leveren en een snellere uitstroom. Ook wil de gemeenteraad dat verantwoordelijk wethouder Menno Tigelaar met een plan komt om zelfredzaamheid van dak- en thuislozen te bevorderen, waarbij zelfstandig leven het uitgangspunt is
De verwachting is dat door de coronacrisis de vraag naar opvang zal toenemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.