RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opgeluchte ballonvaarders mogen weer de lucht in: 'Dit is onze passie'

PROVINCIE UTRECHT - Ze hadden er eigenlijk al niet meer op gerekend maar afgelopen vrijdag kwam toch ineens het verlossende woord: de luchtballonnen mogen weer de lucht in. Nog diezelfde avond stegen de eerste manden al op. "We zijn enorm opgelucht."

Ook Niels Kon van Wiegers Ballonvaarten in Soest werd verrast door het nieuws. "We hadden er eigenlijk geen rekening meer mee gehouden. En dan komt een uur voor het zomerreces ineens het verlossende woord." Lang om stil te staan bij het goede nieuws heeft hij niet. Mensen staan te trappelen om mee de lucht in te mogen en dus moet hij direct aan de bak met het inplannen van vaarten. "Iedereen vindt het fijn dat ze weer mee kunnen. Veel mensen stonden al op de planning en nu kunnen we eindelijk die ervaring waarmaken."

De eerste vaarten zijn dan ook alweer gemaakt. Vanwege het coronavirus moet dat nog wel even anders als normaal: iedereen in de mand moet bijvoorbeeld een mondkapje dragen en er wordt natuurlijk goed ontsmet. "Passagiers moeten hun handen ontsmetten, maar we ontsmetten bijvoorbeeld ook voor en na de vaart de handvatten waar je je aan vast kunt houden", legt Kon uit.


Ook bij Monique Hoogeslag van de afdeling ballonvaren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVVvL) is de opluchting groot. "Het is natuurlijk seizoenswerk. Als je er een half jaar uitligt, ben je een heel jaar kwijt. We wisten niet eens zeker dat we in september misschien weer een opening zouden krijgen, we hadden geen stip op de horizon. Dat maakte het heel onzeker."

Week na week zag Hoogeslag hoe de coronamaatregelen versoepelden voor de ene na de andere sector, maar voor de ballonvaart bleef het goede nieuws uit. Niet alleen lag het werk maandenlang stil, ook kwamen er amper nieuwe boekingen binnen. "Van varen komt varen", zegt Hoogeslag. "Als je niet kunt varen, komen mensen niet zo makkelijk op het idee." En dan was er nog de kwestie dat de ballonvaart niet kon rekenen op overheidssteun. Maar ook daar kwam vrijdag goed nieuws over. "Er is nu ook financiŽle compensatie toegezegd. Hoe dat vorm gaat krijgen, is onduidelijk, maar het is wel toegezegd."
Misschien zag je de afgelopen weken toch af en toe een luchtballon voorbij komen. Dat kan. Een ballonvaarder mocht bijvoorbeeld wel met zijn of haar eigen gezin de lucht in. Daarnaast moeten piloten af en toe trainingsvluchten maken om hun vaardigheden op peil te houden.
En dus kijkt de sector weer vooruit. Om er toch nog een zo mooi mogelijk seizoen van te maken. "We zijn blij dat we nu weer de lucht in mogen", zegt Hoogeslag. "En de passagiers ook. Die gingen alweer bellen." Dat merkte ook Niels Kon. "Iedereen is heel enthousiast", zegt hij. "Iedereen vond het natuurlijk heel vervelend dat ze niet mee omhoog konden."

Ook hijzelf is blij dat er 'gewoon' weer gevaren kan worden. "Dit is natuurlijk wat wij doen. Dit is waar je passie ligt." Dat de ballonvaart een van de laatste sectoren is die weer aan het werk kan, noemt hij "jammer", maar hij blijft positief. "Het belangrijkste is dat de mensen gezond blijven. De regels zijn er niet voor niets. En hoe meer mensen gezond blijven, hoe meer mensen volgend jaar het leven kunnen vieren, hopelijk bij ons."Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -