Particuliere verhuurders verdringen starter op woningmarkt in Utrecht

© Pixabay
UTRECHT - Particuliere investeerders verdringen steeds meer huizenkopers van de woningmarkt in de gemeente Utrecht. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster die de gemeente heeft opgevraagd.
Sinds 2009 is het aandeel woningaankopen door starters in alle wijken afgenomen van gemiddeld 46 procent in 2013 naar 31 procent vorig jaar. Tegelijkertijd is het aantal aankopen door private verhuurders juist toegenomen van 11 procent in 2013 naar gemiddeld 24 procent in 2019. In de wijken Leidsche Rijn, Zuid en Zuid West zijn de veranderingen het sterkst en de toename is vooral in de laatste jaren te zien.

Kadaster

Volgens het Kadaster kan er in absolute aantallen niet gesproken worden over een verdringing. Het aantal koopstarters is namelijk wel degelijk gestegen. Zo wordt door starters vaker in hogere segmenten gekocht. "Ook de koopstarters hebben dus geprofiteerd van de toegenomen dynamiek op de woningmarkt", merkt het Kadaster op.
Maar: "Wanneer we kijken naar het aandeel van de koopstarters ten opzichte van het aandeel aankopen door particuliere verhuurders, zien we wel degelijk een verslechtering van de positie van de koopstarter", aldus het Kadaster.

Opkoopbescherming

De gemeente Utrecht wil de positie versterken van inwoners die voor het eerst een woning willen kopen. Minister Ollongren kondigde in mei al aan dat gemeenten een opkoopbescherming mogen invoeren om te voorkomen dat betaalbare koopwoningen worden weggekaapt door beleggers.
Of Utrecht deze opkoopbescherming ook gaat invoeren, is nog niet helemaal duidelijk. "De gemeente dient de mogelijke inzet van een dergelijk instrument goed te kunnen onderbouwen", schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Daarop werden de gegevens van het Kadaster opgevraagd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.