ASR mocht verzekering van autobedrijf niet stopzetten na aanslag met granaat

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - ASR heeft onterecht de verzekering stopgezet van een Utrechts autobedrijf. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Eerder dit jaar zette de verzekeringsmaatschappij de verzekering van het autobedrijf stop nadat daar een explosief was ontploft.
Vorig jaar, in de nacht van 10 op 11 april 2019, woedde er een brand bij het autobedrijf. Die was ontstaan nadat iemand een explosief naar binnen had gegooid. De brand leidde tot een schade van bijna 124.000 euro. Het bedrijf meldde de schade bij ASR, dat een deel van het schadebedrag uitkeerde.
Later kreeg het Utrechtse autobedrijf bericht dat de verzekering per 1 januari 2020 beëindigd zou worden. De verzekeraar liet onder meer weten te willen stoppen vanwege het explosief en de brand. Het autobedrijf maakte bezwaar maar dat mocht niet baten. Ergens anders een nieuwe verzekering afsluiten lukte ook niet. Het bedrijf is dus sinds begin van dit jaar niet verzekerd voor brandschade.

Weer verzekerd

De eigenaar van het bedrijf ziet graag dat zijn verzekering wordt hervat en de rechter heeft dat vandaag ook toegezegd. Alleen als de omstandigheden zeer ernstig zijn én in de voorwaarden staan, kunnen verzekeringmaatschappijen een verzekering stoppen. Een maatschappij moet dan ook direct verklaren waarom een verzekering stopgezet wordt en dat heeft ASR niet gedaan. Pas nadat de verzekerde bezwaar had gemaakt, lichtte ASR toe dat het te maken had met de brand die veroorzaakt is door een ontplofte granaat.
Het autobedrijf is nu weer verzekerd bij ASR, met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar. De voorzieningenrechter legt hierbij een dwangsom op van 250 euro per dag, met een maximum van 15.000 euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.