RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drie jaar cel en vrijspraak voor verwoestende plofkraak winkelcentrum Overvecht

1/2
UTRECHT - Een plofkraak op een geldautomaat waarbij eerst met een busje de gevel van een bank in Utrecht werd geramd en die vervolgens met explosieven werd opgeblazen, levert een 24-jarige man uit Nijmegen drie jaar gevangenisstraf op. Een 24-jarige Utrechter werd vrijgesproken.

De plofkraak in september vorig jaar begon met een gestolen bestelbus die rond 5.50 uur door de bestuurder in de gevel van een Rabobank aan de Seinedreef werd geramd. Daarna arriveerden drie andere verdachten op gestolen scooters en volgden twee explosies. De voorgevel van het gebouw in winkelcentrum Overvecht lag daarna in puin en de achterkant raakte ontzet. Bij panden in de omgeving sneuvelden enkele ruiten.

De ontploffingen werden gehoord door een agent die in alle vroegte op het bureau aan de Kaaphoorndreef zat. Hij haastte zich naar de bank en zag daar nog net twee personen in donkere kleren wegrennen. Zij sprongen achterop twee wachtende scooters waarop de vier daders ontsnapten.

Na een achtervolging werd ťťn man achterop een scooter in de boeien geslagen. De rest ontsnapte. De man erkende tijdens de rechtszaak dat hij bij de plofkraak betrokken was. Hij zei dat hij als taak had het geld op te rapen. Ook werd de accu van de scooter waarop hij zat, gebruikt als ontsteker voor de explosieven. De man ging ervan uit dat hij een kwart van de buit zou krijgen.

Beelden van de ravage na de plofkraak in Utrecht


De rechtbank vindt dat de vier daders de plofkraak samen hebben uitgevoerd. Niet bewezen is dat er levens van omwonenden in gevaar zijn gebracht. De 24-jarige man uit Nijmegen wordt veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Ook moet hij nog drie maanden van een eerdere straf uitzitten.

Een 24-jarige man die ook beschuldigd was van betrokkenheid kwam er goed vanaf. Zijn DNA was aangetroffen op een muts en twee handschoenen die bij de kraak gebruikt waren maar daar zaten ook biologische sporen van onbekenden op. Omdat niet uitgesloten kan worden dat iemand anders de kledingstukken gedragen heeft, is de schuld van de man niet bewezen, aldus de rechtbank.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -