Brouwer gaat studenten in binnenstad bevoorraden met speciale bierwagen

Met dit voertuig gaat de brouwer vanaf volgende week rijden.
Met dit voertuig gaat de brouwer vanaf volgende week rijden. © Heineken
UTRECHT - Bierbrouwer Heineken komt met een nieuw soort vrachtauto naar de binnenstad van Utrecht. Met de vrachtwagen wordt zogenoemd kelderbier aangevoerd. Het vrachtwagentje is nodig omdat de bruggen en werven in de middeleeuwse binnenstad van Utrecht het gewicht van normale vrachtwagens niet aankunnen, ze raken ernstig beschadigd.
Kelderbier is bier in tanks van duizend liter. Vooral studentenverenigingen maken gebruik van kelderbier, maar ook sommige grotere cafés. Sommige verenigingen hebben wel zeven van dergelijke tanks in de kelder liggen. Het bier dat daar in gaat wordt aangeleverd met tankwagens, waarna het bier via een slang wordt overgepompt uit de vrachtwagen naar de kelder.

Gewicht

Op de antieke grachten van Utrecht en ook in andere delen van de binnenstad geldt een verbod voor auto's met een hogere as-last dan twee ton, dat is tweeduizend kilo. As-last wil zeggen: het gewicht dat op twee wielen van het voertuig rust. Dus bijvoorbeeld op de voor-as van de auto. Een gewone bestelbus met twee assen mag dan niet meer wegen dan vierduizend kilo. Zware vrachtwagens wegen van zichzelf al snel meer dan twee ton per as. Die kunnen dus niet meer in de binnenstad komen, zelfs zonder lading.

Vijf assen

De gemeente Utrecht heeft dat probleem zelf ook, met hun vuilniswagens. Dat loste ze op door een bestelwagen om te bouwen tot trekker. Daar achter kwam een aanhangwagen in de vorm van een oplegger, met drie assen. Die combinatie heeft in totaal dus vijf assen en mag in totaal tienduizend kilo wegen. Bierbrouwer Heineken heeft dat concept gekopieerd en een trekkeroplegger gemaakt met daarop een biertank. In de wagen kan vijfduizend liter bier.
Een voorbeeld van een traditionele tankauto voor kelderbier.
Een voorbeeld van een traditionele tankauto voor kelderbier. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Tot op heden moest de bierbrouwer zijn wagen in sommige gevallen buiten het centrum parkeren en vervolgens een slang van ruim tweehonderd meter uitrollen. Dit was het geval bij de sociëteit van studentenvereniging Veritas. De tankauto stond buiten de singel en de slang liep over een brug en het voetpad. Niet ideaal, vond de brouwer. Een woordvoerder laat weten blij te zijn: "Niet alleen komt hiermee een einde aan het gemanoeuvreer met grote vrachtwagens rondom het centrum, maar ook aan de ellenlange slangen die over straat van de vrachtwagen naar de biertanks in kelders van cafés, restaurants en verenigingen liepen."
De nieuwe vrachtwagentjes voldoen aan alle hoogste milieu-eisen. "Deze kleine trucks zijn schoner en stiller, wat de leefbaarheid en veiligheid voor bewoners en bezoekers van het drukke stadshart ten goede komt, " zo laat de brouwer weten. Vanaf komende week zijn de vrachtwagentjes te zien in de stad.