Taakstraf en contactverbod voor huilende Utrechtse stalker die ex belaagde

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
DE MEERN - "Snapt u dat het nu klaar moet zijn en dat u haar met rust moet laten?" Met deze woorden sprak de rechter een 38-jarige Utrechter aan die wordt verdacht van het stelselmatig belagen van zijn ex-vriendin en het aantasten van haar eer en goede naam. Tegensputterend ging de hevig geëmotioneerde S. uiteindelijk akkoord.
De rechter had vanmiddag haar handen vol aan de huilende verdachte, die met een stortvloed aan slecht verstaanbare woorden probeerde duidelijk te maken dat hij eigenlijk zelf het slachtoffer was. Daarbij richtte hij zich regelmatig tot zijn ex, die hij "mijn dametje" noemde. Ze woonde met haar nieuwe vriend de zitting bij.

Oplichter en crimineel

De vrouw verbrak in januari dit jaar haar relatie met S., maar zij was daar volgens de verdachte nooit duidelijk over geweest. Hij zou steeds weer contact met haar hebben gezocht omdat hij vond dat het uitgepraat moest worden. De vrouw erkende dat zij het niet goed durfde uit te maken. Vooral omdat hij eerder zou hebben gezegd dat hij haar zou vermoorden als zij hem ooit zou verlaten.
Zij is oplichter, zij is crimineel, ik ben haar vierde man. Ik heb van een vrouw gehouden met alleen maar leugens.
Verdachte
Nadat S. begin februari schreeuwend bij haar voor de deur had gestaan, volgde op 11 februari een gesprek bij de reclassering waarin zij duidelijk maakte dat zij geen contact meer wilde. Dat leek voor S. het startsein om haar zwart te maken. Hij bestookte haar met e-mails en zette berichten op zijn Facebook-pagina waarin hij haar met vermelding van telefoonnummer, adres en werkgever een oplichter en een crimineel noemde.
Hij schilderde zijn ex-vriendin af als een leugenaar die hem nog geld schuldig was. In de rechtszaal riep hij dat ze had gelogen over haar liefde voor hem, over haar leeftijd en over het werk dat zij deed. Haar familieleden benaderde hij met vriendschapsverzoeken, zodat zij de berichten op zijn Facebook-pagina ook te zien zouden krijgen.

Van kwaad tot erger

In februari werd S. vanwege het stalken door de politie aangehouden en hield hij zich even rustig. Maar daarna werd het volgens de vrouw erger en erger. Hij vroeg haar werkgever om haar te ontslaan omdat zij een crimineel zou zijn en stuurde brieven naar haar buren. Hij plaatste een filmpje waarin hij zegt dat hij naast haar kist zal zitten, terwijl haar moeder huilt. Ook zou hij vals aangifte tegen haar nieuwe vriend hebben gedaan.
Ook de naderende rechtszaak leek de man niet te kunnen stoppen. Vorige maand verscheen een bericht op zijn Facebook-pagina waarop naast het portret van de vrouw een foto van een vuurwapen te zien was. Volgens de vrouw was de begeleidende tekst bedoeld als dreigement om haar te vermoorden. In de rechtszaal beweerde de man vandaag dat het met zelfmoord te maken had en dat hij nooit een vrouw kwaad zou doen.
Ik schaam mij ervoor dat mijn familie dit heeft gelezen. Ik ben bang voor hem en angstig op straat, omdat ik hem kan tegenkomen.
Slachtoffer
S. heeft eerder bij de politie bekend dat hij berichten op zijn Facebook-pagina heeft gezet. Maar vandaag beweerde hij dat de beledigende berichten buiten hem om door vrienden van hem waren geplaatst. Erg geloofwaardig klonk dat echter niet.

Eerder veroordeeld

Het slachtoffer zegt dat zij S. na zijn scheiding twee jaar geleden heeft geholpen door zijn huur en schulden te betalen. Hij werd toen ook veroordeeld voor bedreiging van zijn vorige vrouw. Hij zat drie maanden vast en heeft nog een voorwaardelijke celstraf van een maand open staan. Ook zit hij nog in therapie en heeft hij een contactverbod vanwege zijn vorige veroordeling.
Volgens deskundigen die S. psychisch onderzochten is hij verstandelijk beperkt en heeft hij gebrek aan zelfinzicht. Bij afwijzing voelt hij zich gekrenkt en heeft hij zichzelf niet meer in de hand. Bij de politie verklaarde hij dat hij het maar lastig vindt als een vrouw het uitmaakt en dat hij zijn ex terug wil als vriendin. In de rechtszaal zei hij huilend dat zij ook zijn familie had bedrogen, omdat zij gezegd zou hebben dat zij van hem hield en met hem zou trouwen. Hij herhaalde voortdurend hoeveel pijn dat zijn oude moeder zou doen.

Straf met veel voorwaarden

Volgens de officier van justitie is bewezen dat S. schuldig is aan stelselmatige en intense belaging van zijn ex en aan het aantasten van haar goede naam. De rechter is het daar mee eens en veroordeelt de man tot 80 uur taakstraf. Hij mag de komend twee jaar geen contact meer met zijn ex hebben of in de buurt van haar woning komen. Voor iedere overtreding moet hij vijf dagen de cel in. Ook moet hij haar 700 euro schadevergoeding betalen.
De proeftijd voor de voorwaardelijke straf die S. in verband met zijn eerdere veroordeling kreeg, wordt door de rechtbank met een jaar verlengd. De verdachte zei aan het eind van de zitting dat hij snapt dat de relatie nu helemaal ten einde is en dat hij zich bij zijn straf en alle voorwaarden zal neerleggen. Als hij zich nog bedenkt heeft hij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.