Gemeente Utrecht komt met huurkorting, maar je moet wel aan voorwaarden voldoen

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het zijn pittige maanden voor ondernemers die door de coronacrisis hun inkomsten zagen en zien dalen. Om die groep tegemoet te komen presenteert de gemeente Utrecht een pakket aan steunmaatregelen voor huurders die bij de Utrechtse Vastgoed Organisatie huren. Die organisatie is van de gemeente zelf. Wie in aanmerking wil komen voor die korting moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Ondernemers die huren van de gemeente mogen vanaf 31 juli een aanvraag doen om korting te krijgen op hun huur. Het gaat om bijvoorbeeld Vechtclub XL in Merwedekanaalzone, culturele organisaties, kinderopvangorganisaties, gezondheidscentra, horeca of winkeliers. In totaal gaat het om ongeveer 360 locaties. De gemeente kent kortingen toe tot maximaal vijftig procent over de maanden maart tot en met juni.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen, moet je als ondernemer wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je als ondernemer niet al financieel ondersteund worden met bijvoorbeeld een subsidie. Ook moet je dertig procent of meer omzetverlies hebben geleden. De korting die je krijgt wordt bepaald op basis van het percentage omzetverlies per maand.
Dit zijn de percentages:
- Minder dan 30 procent: geen huurkorting;
- Vanaf 30 procent t/m 50 procent: 30 procent huurkorting;
- Vanaf 50 procent t/m 70 procent: 40 procent huurkorting;
- Bij meer dan 70 procent: 50 procent huurkorting.

Uitgestelde inkomsten

Naast omzetverlies worden ook uitgestelde opbrengsten getoetst. Dat zijn inkomsten die in maart, april, mei en/of juni zijn weggevallen en die in de drie maanden daarna alsnog ingehaald worden. In die drie maanden moet de omzet onder de 120 procent blijven in vergelijking met het inkomen in dezelfde maanden van het voorgaande jaar.
Als laatste is het verplicht dat de ondernemers gebruik hebben gemaakt van een landelijke regeling, dus de NOW, de TOZO of Togs. Ondernemers moeten er namelijk alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat ze bij de gemeente aan moeten kloppen.
Ondernemers die aan de eisen voldoen krijgen hun huurkorting op korte termijn, maar wanneer precies is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat ze in 2021 moeten verantwoorden dat ze inderdaad een omzetdaling hebben gehad en dat ze daarna niet meer dan 120 procent omzet hebben gemaakt. Tot 1 juli 2021 hebben ze daarvoor de tijd. In totaal heeft de gemeente acht ton vrijgemaakt voor de huurkortingen. Later zal blijken hoeveel gebruik er van de regeling is gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.