Voorwaardelijke straf voor verwarde man die in woning Veenendaal man bedreigde

Archief,
Archief, © RTV Utrecht / Timo Anceaux
VEENENDAAL - "Ik maak je kapot. Ik maak je dood. Waar is je vrouw?" schreeuwde Dennis G. in december 2018 tegen de 78-jarige Veenendaler bij wie hij net had ingebroken. G. heeft psychologische problemen en zit inmiddels in een gesloten inrichting. De rechtbank oordeelde vandaag dat een celstraf niet op zijn plaats is omdat hij verminderd ontoerekeningsvatbaar was.
Het blijft vooralsnog een raadsel waarom Dennis G. het eind 2018 op de oude meneer J. en zijn vrouw had gemunt. Zij woonden pas korte tijd boven een snackbar aan de Dr. Colijnstraat toen G. een tak door de ruit gooide. De dag erna kwam hij terug. Hij zou toen ook een accuboor bij zich hebben gehad.
In de woning trof G. de toen 78-jarige meneer J. Die schrok toen hij de indringer zag, struikelde en viel op de grond. De indringer zou vervolgens de draaiende accuboor bij het hoofd en gezicht van het slachtoffer hebben gehouden, terwijl hij riep: "Ik maak je kapot. Ik maak je dood. Waar is je vrouw?"
De vrouw van het slachtoffer rende daarop snel naar beneden en waarschuwde de eigenaar van de snackbar: "Mijn man wordt bedreigd met een boormachine." De snackbareigenaar stoof snel de trap op en zag daar Dennis G. staan, die hij kende. De verwarde man had een ijzeren buis, een schroevendraaier en een waterpomptang in zijn handen en riep "ik vermoord jullie." De snackbareigenaar wist G. te kalmeren en mee naar buiten te brengen.

Gesloten inrichting

Later op de avond werd de 35-jarige G. in zijn huis opgepakt. In zijn gereedschapstas zaten de spullen die hij eerder die avond in zijn handen had, maar ook messen en een hamer. De boormachine werd niet gevonden en de rechtbank acht de bedreiging hiermee dan ook niet bewezen. Op het politiebureau richtte G. meerdere vernielingen aan. Hij zit nu in een gesloten inrichting.

Verminderd toerekeningsvatbaar

G. verkeerde tijdens de incidenten in een psychose, zegt zijn advocaat, en daarom verdient hij geen straf. De rechtbank gaat daar niet in mee omdat G. niet wilde meewerken aan een psychologisch onderzoek maar vindt wel dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was.
Omdat hij op dit moment al in een gesloten inrichting zit, zou een celstraf niet passend zijn, aldus de rechtbank. Dennis G. krijgt vanwege de ernst van de feiten daarom, deels om herhaling te voorkomen, een voorwaardelijke straf van zes weken met een proeftijd van twee jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.