'Charismatisch, sensitief en verbindend': Utrecht legt eisen aan nieuwe burgemeester vast

© ANP
UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht heeft in een profielschets van de nieuwe burgemeester een waslijst aan eisen vastgelegd. Zo moet de opvolger van Jan van Zanen "uitblinken in invoelend communiceren en verbinden, doordacht en doortastend optreden en navolgbaar handelen".
"Je recht je rug voor mensen die moeite hebben om mee te komen. Openheid en sensitiviteit kenmerken jouw stijl", vermeldt de profielschets. Ook wordt gezocht naar "een burgemeester die thuis is in Utrecht en kiest voor onze stad". "Een burgemeester die heeft bewezen met veel bijltjes te kunnen hakken. Besturen heb je geleerd door te doen en van fouten durf je te leren. Je levenservaring stelt je in staat tot authentiek en oprecht leiderschap."
Verschillende mensen hebben meegewerkt aan het opstellen van de profielschets. Dat zijn onder meer het college van burgemeester en wethouders, de fractievoorzitters van alle partijen, ambtenaren, de directeur van de veiligheidsregio, burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort, als plaatsvervangend voorzitter van de veiligheidsregio Utrecht, en de hoofdofficier van justitie. Al deze input is meegenomen bij het schrijven de profielschets.

Vrouw

Ook hebben ruim 1100 Utrechters hun wensen voor de nieuwe burgemeester doorgegeven. Veel mensen spraken de voorkeur uit voor een jonge vrouw. De burgemeester moet volgens hen in ieder geval toegankelijk, sociaal, charismatisch, krachtig en integer zijn. Verder moet de burgemeester een hart hebben voor de stad en naar vernieuwing streven, vinden zij.
Aan het einde van de middag haalt commissaris van de Koning Hans Oosters de profielschets op. Vanaf dat moment kunnen kandidaten gaan solliciteren. De vertrouwenscommissie, die bestaat uit twaalf leden uit de raad, voert vervolgens de sollicitatiegesprekken. Zij dragen uiteindelijk twee kandidaten voor. De gemeente verwacht dat dit kort voor het kerstreces gebeurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.