RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Recordstijging werkloosheid door corona, ruim twintig procent meer uitkeringen in regio Utrecht

UTRECHT - Het aantal werkloosheidsuitkeringen in de regio Utrecht is vergeleken met vorig jaar met 19,6 procent toegenomen, meldt het UWV. Het aantal vacatures nam met 31 procent af ten opzichte van de periode voor de coronacrisis.

Ook landelijk is het beeld niet florissant. Het aantal werklozen sinds het begin van de coronacrisis (half maart) is gestegen van 131.000 naar 404.000 in juni. Met 74.000 was de groei de afgelopen maand een record, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Na een zeer sterke stijging in april en een gematigde toename in mei, is er in juni sprake van een zeer lichte daling van het aantal ww-uitkeringen. Daarbij moet wel vermeld dat lang niet alle mensen die volgens de definitie werkloos zijn, ook een werkloosheidsuitkering ontvangen. Het gaat dan bijvoorbeeld om jongeren die onvoldoende ww-rechten hebben opgebouwd, mensen die al de maximale ww-duur hebben bereikt, zzp'ers, maar ook om mensen die verwijtbaar zijn ontslagen of zelf ontslag hebben genomen.De beroepsklasse zorg & welzijn en agrarische beroepen zijn in de regio Utrecht de enige beroepssectoren waarin het aantal vacatures is toegenomen ten opzichte van de weken voor corona (respectievelijk +5 procent en +4 procent). De sterkste dalingen deden zich voor bij de dienstverlenende beroepen, creatief & taalkundige beroepen, bedrijfseconomische en administratieve beroepen, commerciŽle beroepen en transport & logistiek beroepen. In deze beroepsklassen name het aantal vacatures met 40 procent of meer af.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -