Boze bewoners willen niet dat plantsoen verdwijnt bij aanpak gevaarlijke rotonde Amersfoort

Bewoners voor het plantsoen dat zij willen redden.
Bewoners voor het plantsoen dat zij willen redden. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - Bewoners van de wijk het Soesterkwartier verzetten zich tegen een plan van de gemeente Amersfoort om de verkeersrotonde De Nieuwe Poort aan te pakken. Dat de rotonde veiliger wordt gemaakt, vinden ze alleen maar goed. Maar niet als daarvoor een geliefd plantsoen moet wijken. En de manier waarop de gemeente met de wijk communiceert, leidt alleen maar tot meer en niet minder brokken, aldus de bewoners.
De Nieuwe Poort is voor veel automobilisten die van buiten Amersfoort komen het toegangspunt van de stad. Maar er wordt al lange tijd geklaagd over de veiligheid van de rotonde. En omdat er de komende jaren duizenden woningen in de buurt worden gebouwd, wil de gemeente het verkeersplein aanpakken.
Amersfoort wil daarom De Nieuwe Poort veranderen in een kruising waarbij één afslag wordt vervangen door een ontsluitingsweg. Die loopt in de huidige plannen recht door een groenstrook enkele honderden meters verderop en dat is tegen het zere been van bewoners van het Soesterkwartier. Een boze omwonende: "Het idee is dat er een weg recht door het plantsoen wordt getrokken. De bomen moeten weg, voetbalvelden verdwijnen. En dan worden er 10.000 auto's door het plantsoen de woonwijk in geleid."
Bewoners boos over plan voor aanpak rotonde Amersfoort
Een andere inwoner van het Soesterkwartier vult aan: "Ik snap niet hoe ze het bedenken. Dit is een groengordel die hier al bijna 100 jaar ligt voor deze wijk. En nu opeens moet er asfalt doorheen worden gelegd. Héél vreemd idee."

'Algemeen belang en het andere belang'

Verkeerswethouder Hans Buijtelaar (VVD) begrijpt de boosheid bij omwonenden maar wijst ook op de andere kant van het verhaal. "Het is hier niet het meest verkeersveilig. En er komen hier meer woningen. Meer woningen betekent meer verkeer en dan moet er iets aan de bereikbaarheid worden gedaan. Dus het is de afweging van het algemeen belang en het andere belang."

Communicatie

Maar de bewoners zeggen dat ze geen problemen hebben met het veiliger maken van de rotonde. Er is vooral bezwaar tegen de manier waarop de gemeente dit wil doen en tegen de gebrekkige communicatie. "De knuppel wordt in het hoenderhok gegooid en dan krijg je discussie", zegt een bewoner. "Als je gaat oplossen, probeer dan te communiceren vanaf het begin. Een soort co-creatie. En niet zo van: nu is het er. Dat is het probleem."
Wethouder Buijtelaar: "Afweging van algemeen belang en andere belang"
De bewoners willen het liefst dat het plan voor de weg door de groenstrook van tafel gaat, en eisen op zijn minst te kunnen meepraten over het ontwerp.

'Oplossing even parkeren'

Wethouder Buijtelaar zegt dat het gesprek met de bewoners pas net is begonnen en 'nog meer uit de verf moet komen'.
Of dit nou per se de oplossing is, is de vraag
Raadslid Jeroen Bulthuis van GroenLinks
Maar raadslid Jeroen Bulthuis van collegepartij GroenLinks vraagt zich nu al af of de ingeslagen weg de juiste is: "We weten allemaal dat er wat aan De Nieuwe Poort moet gebeuren. Dat gaat hoe dan ook ingewikkeld worden. Maar of dit nou per se de oplossing is, is de vraag." Hij vindt dat er beter naar de wijk moet worden geluisterd: "Dus wat ons betreft even deze oplossing parkeren en samen op zoek gaan naar de beste oplossing."
Rob Molenkamp van Lijst Molenkamp hoopt dat zijn collega-raadsleden zo snel mogelijk voor duidelijkheid zorgen voor de bewoners. "Wat mij betreft gaat het helemaal niet gebeuren. En het zou de raad sieren om vooraf te bepalen: we doen het wel of we doen het niet zodat de bewoners weten waar ze aan toe zijn."
Bewoners Soesterkwartier bij huidige rotonde De Nieuwe Poort
Bewoners Soesterkwartier bij huidige rotonde De Nieuwe Poort © RTV Utrecht