Marije bedacht de 'Zorg goed voor elkaar'-poster die onverwacht Utrecht veroverde

UTRECHT - Wat begon als een leuke opsteker voor vrienden in het midden van de coronacrisis, groeide uit tot een beeldbepalende poster in het Utrechtse straatbeeld. Het gaat dan om de poster 'Utrecht. Zorg goed voor elkaar.' Nu het weer wat rustiger is, blikt bedenkster Marije terug op een bijzondere tijd. "Het is natuurlijk supergaaf. Ik heb gewoon de voorpagina gehaald!"
Toen Marije aan het begin van de coronacrisis mensen zag vechten om toiletpapier besloot ze een positieve boodschap te willen meegeven aan de inwoners van de stad. "Ik dacht: wat is een beeld met een positieve sfeer dat heel Utrecht kan verbinden? En dat is iets dat Dick Bruna kan."
Het oog van de Utrechtse viel al snel op een tekening van Dick Bruna uit 1968. Daarop omarmt een poppetje een hartje met de tekst 'Utrecht. Stad naar mijn hart.' erbij. Marije paste de tekening aan en verving de tekst door 'Utrecht. Zorg goed voor elkaar.' Marije: "Ik wist gelijk dat het deze tekening moest worden want het straalt warmte uit."
Utrechtse veroverde stad met positieve coronaposter
De beheerders van de nalatenschap van Dick Bruna geven niet vaak toestemming voor bewerkingen van zijn werk. Bij Marije gebeurde dat wel: "Ik denk omdat ik heel erg weinig aan de poster wilde veranderen en ze het een positieve actie vonden op een goed moment. En ik denk dat ook erg belangrijk was dat het ging om een ideële actie."
In eerste instantie was het idee vooral bedoeld voor de directe kring van Marije. Maar het idee liep al snel uit de hand. "Ik had er wel achtduizend gedrukt, en dat werden er tienduizend en steeds meer en meer." Verschillende printwinkels sloten zich ook aan bij het idee en boden aan de posters gratis te printen. Ook kwamen er op meerdere plekken afhaalpunten. Op het hoogtepunt zette lokale nieuwssite Duic.nl de prent zelfs op de voorkant van hun krantje, wat nog eens 30.000 extra kopieën betekende.
Maanden later blikt Marije tevreden terug op de afgelopen periode. En stiekem is ze best een beetje trots. Ze wijst naar de krant: "Dit is natuurlijk supergaaf. Ik heb gewoon de voorpagina gehaald!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.