Letters 'D-I-D-E-S-D-I-D' in balk al eeuwen mysterie op zolder van Kasteel Amerongen

AMERONGEN - Het moet een beste klus zijn geweest, zo'n 344 jaar geleden. Op een balk op de zolder van Kasteel Amerongen is een serie letters en een datum gekerfd. "Het is een mysterie", zegt beheerder Annemiek Barnouw. "We hopen dat iemand het kan ontcijferen."
De inscriptie die bijna 344 jaar geleden werd gezet
De inscriptie die bijna 344 jaar geleden werd gezet © Annemiek Barnouw
D-I-D-E-S-D-I-D staat er. Met daarbij de datum 6 oktober 1676. De letters kun je als woord lezen en dat lijkt dan weer op de Latijnse zin 'Dominus dedit'. Dat betekent vrij vertaald 'geschenk van God' of 'Door God gegeven'. Maar Barnouw twijfelt aan die uitleg. "Er staan punten tussen de letters dus lijkt het op een afkorting", zegt Barnouw. "Dat de tekst er staat is al veel langer bekend. Bouwkundig onderzoekers maken eerder ook al melding van de inscriptie. Ook toen was er geen duidelijkheid wat het betekent. Over Latijn wordt in de documenten niet gesproken."
Het oude Kasteel Amerongen ging in 1673 in vlammen op
Het oude Kasteel Amerongen ging in 1673 in vlammen op © Kasteel Amerongen

RAMPJAAR

Maar 6 oktober 1676 is wel te herleiden naar een periode in de geschiedenis die als zeer onrustig te boek staat. In 1672, het Rampjaar, viel Frankrijk onder leiding van Lodewijk XIV Nederland binnen. Uit de archieven is terug te halen dat ook in Amerongen de Fransen op bezoek kwamen. Het oude kasteel werd toen bewoond door Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor.
Margareta Turnor liet het kasteel herbouwen zoals het nu is
Margareta Turnor liet het kasteel herbouwen zoals het nu is © Kasteel Amerongen
"Het stel was niet bij elkaar toen de Fransen hier in 1673 aan de poort stonden en geld eisten", vertelt Barnouw. "Margaretha was gevlucht naar Amsterdam en haar man zat in het buitenland. Het kasteel is toen in brand gezet. Bij terugkomt heeft Margaretha direct de herbouw van start laten gaan. Dat is het kasteel zoals het er nu staat. In 1676 is het hoogste punt bereikt. Dat komt overeen met de datum."

BOUWVAKKERS

Barnouw zelf houdt er rekening mee dat de letters D-I-D-E-S-D-I-D misschien wel de eerste letters van de namen van de constructeurs zouden kunnen zijn. Maar de namen zijn nergens vastgelegd en te achterhalen. Het lost het mysterie dus niet op. "Juist die geheimen maken het spannend", zegt Barnouw. "De persoon die de inscriptie heeft gemaakt zou eens moeten weten dat we het er nu nog over hebben. Ze zeggen wel eens 'wie schrijft die blijft'. Dat gaat in dit geval zeker op!"
Beheerder Annemiek Barnouw op de zolder van het kasteel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.