Celstraf en vrijspraak in zaak bloedprikbende die toesloeg in Utrecht

UTRECHT - Vrijspraak voor een man uit De Meern die betrokken zou zijn geweest bij de zogenoemde bloedprikbende. Hoofdverdachte Laura D. kwam er minder goed vanaf: zij moet twee jaar en zes maanden de cel in voor de babbeltruc waarmee volgens de rechtbank 'een nieuw dieptepunt is bereikt'.
Laura D. werd er door het Openbaar Ministerie van beschuldigd dat zij, geholpen door Dragan N. uit De Meern, oudere slachtoffers oplichtte. De twee zouden zich voor hebben gedaan als zorgmedewerkers die bloed kwamen prikken voor een griepprik.
Dat gebeurde in Utrecht, Ouderkerk aan de Amstel en Eindhoven. Eenmaal in de woning werd er enkele keren ook echt in een vinger geprikt. Slachtoffers moesten met een pinpas betalen. Zo werden passen en pincodes ontfutseld en kon er voor duizenden euro's worden buitgemaakt.

OM had forse hogere straffen geëist

De uitspraak van de rechtbank is een tegenvaller voor het Openbaar Ministerie. Die had vijf jaar cel geëist tegen Laura D. en vijftien maanden cel tegen Dragan N. Het OM wilde met die stevige strafeis een boodschap sturen.
Tijdens de rechtszaak zei de officier van justitie dat het duo 'parasiteerde op de samenleving'. Ook het feit dat ze geen berouw toonden en inbreuk maakten op de lichamelijke integriteit van hun slachtoffers werd genoemd.

'Nieuw dieptepunt'

De rechtbank gaat gedeeltelijk mee in de beredenering van het OM en zegt dat met de babbeltruc 'een nieuw dieptepunt' bereikt is. Tegen hoofdverdachte Laura D. is het bewijs overtuigend, oordeelt de rechtbank. Zij krijg twee jaar en zes maanden celstraf opgelegd. Dat is minder dan de eis omdat enkele andere oplichtingen waarvan ze werd beschuldigd niet bewezen werden.
Tegen Dragan N., die van minder strafbare feiten werd verdacht, was het bewijs volgens de rechtbank niet sterk genoeg. Hij is daarom vrijgesproken.
Verslaggever Riks Ozinga was er twee weken geleden bij toen het Openbaar Ministerie met de strafeis kwam tegen Dragan N. en Laura D.:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.