Grontmij grijpt kansen in crisistijd

DE BILT - Advies- en ingenieursbedrijf Grontmij in De Bilt heeft vorig jaar geprofiteerd van extra aandacht van vooral overheden voor infrastructurele en energiebesparende projecten. Bijna drie kwart van de opdrachten die het bedrijf krijgt komt van de publieke sector.
De nettowinst steeg in het vierde kwartaal tot 12,2 miljoen euro van 10,7 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2007. Het bedrijf stelt voor het dividend te verhogen tot 1,15 euro per aandeel van 1,10 euro per aandeel in 2007.
De omzet groeide met 6,9 procent tot 219,4 miljoen euro. Dat heeft Grontmij donderdag bekendgemaakt. De resultaten zijn iets lager dan de gemiddelde verwachtingen van analisten.
Grontmij verwacht ook de komende jaren te profiteren van overheidsinvesteringen. De sectoren Milieu, Water en Energie en Infrastructuur zijn samen goed voor 69 procent van de omzet. In beide sectoren blijven de opdrachten binnenstromen, aldus Grontmij.
Toch ging het niet op alle fronten goed. De crisis werd vooral gevoeld in de aan de bouw en industrie gerelateerde diensten, samen goed voor 31 procent van de omzet in 2008. De omzet in deze diensten was met 260 miljoen euro onveranderd op jaarbasis, terwijl de omzetten in de andere activiteiten wel flink toenamen.
Over heel 2008 haalde Grontmij een nettowinst van 38,8 miljoen euro, 18,5 procent meer dan in 2007. De omzet steeg met 9,5 procent tot 846,2 miljoen euro. Daarmee heeft het bedrijf naar eigen zeggen het beste jaar ooit achter de rug.
Grontmij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Toch zal het een hele klus worden om de resultaten van 2008 te evenaren gezien de malaise in de bouwmarkt, aldus Grontmij. Het bedrijf heeft nog ruim een jaar werk aan opdrachten in de boeken staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.