Stilvallen vastgoedmarkt treft Ballast Nedam

PROVINCIE UTRECHT - Bouwbedrijf Ballast Nedam verwacht de komende jaren last te krijgen van het stilvallen van de vastgoedmarkt. Het bedrijf denkt dat het bedrijfsresultaat dit jaar bijna halveert ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het bedrijf uit Nieuwegein vrijdag bekendgemaakt.
Ballast Nedam haalde vorig jaar een bedrijfsresultaat van 42 miljoen euro, onveranderd ten opzichte van 2007 en in lijn met de eigen prognose. Dit jaar zal het bedrijfsresultaat echter dalen tot circa 25 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat over 2008 is beter dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op 38,5 miljoen euro.
"Voor de komende jaren verwachten we een grote teruggang in het volume van zowel de woning- als utiliteitsbouw", aldus Ballast Nedam in een toelichting. De volumes waren volgens het bedrijf in 2008 "nog redelijk".
De meeste pijn zat in de woningmarkt, die "op slot ging" door het sterk gedaalde consumentenvertrouwen en de beperkte beschikbaarheid van financiering. "Op korte termijn wordt daarin geen verbetering verwacht."
Het bedrijfsresultaat bij de divisie Bouw en Ontwikkeling viel vorig jaar terug tot 29 miljoen euro van 33 miljoen euro in 2007. Ballast Nedam verwacht dat het bedrijfsresultaat dit jaar daalt bij een lagere omzet.
Bij de andere divisie, Infrastructuur, ging het dankzij enkele grote opdrachten beter. Het bedrijfsresultaat steeg vorig jaar met 2 miljoen euro tot 20 miljoen euro. De onderneming verwacht dat bedrag dit jaar opnieuw binnen te halen.
De nettowinst kwam uit op 24 miljoen euro in vergelijking met 27 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg tot 1,4 miljard euro, van 1,27 miljard euro. Ballast Nedam had eind vorig jaar voor 1,4 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan.
Ballast Nedam stelt voor een dividend van 1,24 euro per aandeel uit te keren ofwel de helft van de nettowinst. In 2007 was het dividend 1,38 euro per aandeel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.