Utrechts college in crisis om luchtkwaliteit

UTRECHT - Het college van Burgemeester en Wethouders van Utrecht is in crisis. GroenLinks wil geen nieuwe wegen in Utrecht aanleggen en heeft daarom zaterdag twee wethouders teruggetrokken.
Daarmee staat de partij recht tegenover de rest van de coalitie met CDA, PvdA en ChristenUnie. Die willen in het kader van het Actieplan Luchtkwaliteit een nieuwe weg aan de westkant van de stad bouwen.
Het plan moet nog deze week worden ingeleverd bij het Rijk. Het resterende deel van het college heeft het plan nu aangenomen.
Het doel van de nieuwe weg is om de lucht langs andere toegangswegen, zoals de Martin Luther Kinglaan, de Weg der Verenigde Naties en Vleutenseweg beter te maken.

CRISISBERAAD

Zaterdag kwamen de coalitiepartijen (PvdA,GroenLinks, CDA, ChristenUnie) bij elkaar voor crisisberaad maar dat leverde niets op.
Marry Mos, fractievoorzitter van GroenLinks, zegt de gang van zaken buitengewoon spijtig te vinden. De partij wil geen verantwoordelijkheid dragen voor meer auto's in de stad. "Een extra invalsweg zou tienduizenden auto's naar de stad trekken en dat vinden wij onacceptabel."

NOUW

De weg waarover de coalitie is gestruikeld is de NOUW 3, ofwel de Nieuwe Ontsluiting Utrecht West 3 van de A2 naar het centrum.
In het plan, ook bekend als de Spoorlaan, staat dat op de St. Josephlaan enkele tientallen sociale huurwoningen gesloopt moeten worden om ruimte te maken voor een tunnel.
Het idee is om het verkeer via de Reactorweg met een brug of een tunnel naar de Carthesiusweg te voeren en vandaar langs de Spoordijk naar de Daalsetunnel of de Amsterdamsestraatweg te voeren.

VERGADERING

GroenLinks is de tweede partij in Utrecht en heeft acht zetels en twee wethouders, Robert Giesberts en Cees van Eijk. Maandag vergadert het college verder over de situatie.
Inmiddels hebben de coalitiefracties van PvdA, CDA en ChristenUnie om een extra raadsvergadering verzocht. De drie coalitiefracties willen gezamenlijk gesprekken aangaan met andere fracties om uit de ontstane impasse te komen.

Reactie van burgemeester Wolfsen op de crisis in het college
Reactie van Cees van Eijk van GroenLinks op de crisis in het college

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.