Fout bij rioolwerkzaamheden Maarssen nog lang niet opgelost

STICHTSE VECHT - Bewoners van de Herenweg en Gageldijk in Maarssen hebben nog maanden te maken met werkzaamheden in hun straat, verwacht de gemeente. Al anderhalf jaar wordt gewerkt aan nieuwe riolering, maar door een ontwerpfout kan het riool zoals het nu is aangelegd een gemiddelde regenbui niet aan.
Al anderhalf jaar wordt gewerkt aan de nieuwe riolering
Al anderhalf jaar wordt gewerkt aan de nieuwe riolering © RTV Utrecht / Annemarie Verhagen
De fout houdt in dat er niet voldoende rekening is gehouden met de hoeveelheid hard oppervlak in de straten. Met hard oppervlak worden daken van woningen en bedrijfspanden of parkeerterreinen bedoeld. Bij het ontwerp van zo'n project moet worden uitgerekend hoeveel regenwater er via het hard oppervlak in het riool terecht komt. Daar is dus iets mis gegaan. Het project ligt inmiddels al maanden stil.

'Heel vervelend'

"Namens het hele college kan ik zeggen dat we het heel vervelend vinden voor de inwoners en dat we ons uiterste best gaan doen dit zo snel mogelijk op te lossen", aldus verantwoordelijk wethouder Frank van Liempdt. Van Liempdt is nog maar net terug als wethouder in Stichtse Vecht en heeft dit dossier onder zich genomen.
De inwoners hebben inmiddels nog maar weinig geduld. Het project zorgde maanden geleden al voor veel irritatie, omdat door de werkzaamheden steeds de stroom uitviel. Dit had bij meerdere bedrijven in de straat duizenden euro's schade tot gevolg.
Gerard Baars van bewonersvereniging Maarsseveen-Molenpolder houdt zijn hart vast nu de werkzaamheden langer gaan duren. Hij wil graag een garantie van de gemeente dat de bewoners straks niet weer met stroomstoringen zullen zitten. "In deze periode van thuiswerken kunnen we ons dat echt niet permitteren."

Uitgezocht

De Herenweg ligt al dicht, die hoeft bij de nieuwe plannen niet meer open. De Gageldijk zal wel nog een tijd overlast ondervinden. Hoe het nieuwe rioolstelsel onder de Gageldijk moet gaan lopen wordt nu uitgezocht door een extern bureau.
"Ik ben wel benieuwd wat dit allemaal gaat kosten", zegt Gerard Baars. "Er is al eerder een flinke overschrijding op dit project geweest." Nu deze ontwerpfout aan het licht is gekomen verwacht Baars dat het kostenplaatje flink zal stijgen. Hij hoopt vooral dat de gemeente daar zo snel mogelijk verantwoording over aflegt. "Wees transparant", aldus Baars.
Bewoners vertelden eerder dat ze de werkzaamheden helemaal zat zijn
Wat de kosten precies gaan worden weet wethouder Van Liempdt nog niet. Hij wil daar zo snel mogelijk bij de gemeenteraad op terug komen. "Dit is voor zowel de inwoners als de gemeente erg teleurstellend. We gaan ons best doen dit zo snel mogelijk te herstellen", aldus Van Liempdt.

Augustus

De werkzaamheden aan de Herenweg worden in augustus weer hervat. De gemeente verwacht dat het aangepaste ontwerp voor de Gageldijk na de bouwvak klaar is en dat de werkzaamheden daar in september kunnen beginnen. De rioleringswerkzaamheden moeten in december/januari klaar zijn.
Gerard Baars vraagt zich ernstig af of deze planning haalbaar is. "Er zitten nog heel veel losse eindjes aan en een deel van het werk is nog niet in de planning opgenomen. Ik vermoed dat we vanaf nu nog wel een jaar met het gedoe zullen zitten, dat lijkt mij een stuk realistischer dan januari waar de gemeente het nu over heeft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.