RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vikingschip in Wijk bij Duurstede krijgt drakenkop op de boeg

1/3
WIJK BIJ DUURSTEDE - Het schip dat vrijwilligers in Wijk bij Duurstede bouwen in een oude gymzaal is eindelijk herkenbaar als vikingschip. Er siert namelijk een drakenkop op de boeg. Hij zit nog wel even vast met een spanband, want de puntjes moeten nog op de i gezet worden.

Er wordt al ruim een jaar hard aan het schip gewerkt. Het is een handelsschip, geďnspireerd op een schip dat voor de kust van Denemarken gevonden is.

Naast Wijk bij Duurstede lag in de vroege Middeleeuwen Dorestad. Daar kwamen de Vikingen om handel te drijven. Zo is het idee van het handelsschip ontstaan: Dorestad was in die tijd namelijk een belangrijke handelsstad. Projectleider Coos van den Hoek: "Dorestad was in die tijd het Rotterdam van tegenwoordig. Goederen vanuit Scandinavië en verder werden verhandeld met goederen uit Zuid- en Oost Europa." De Vikingen stonden in die tijd bekend als plunderaars en er waren zeker ook aanvallen van bendes die hier kwamen roven. Maar in Dorestad kwamen ze veel vaker voor de handel.

De vrijwilligers zijn al zo'n twee jaar bezig met het schip. Dick Velders en Ruud Waltman maken samen de drakenkop en de versiering van de staart. Waltman: "Een drakenkop op een handelsschip is eigenlijk vloeken in de kerk. Er is van vikingschepen heel veel gevonden, maar ook heel veel niet. Ik stel me voor dat je graag van je vrachtschip iets eigens wilt maken."

 Even kijken wat er nog moet gebeuren aan het staartstuk Even kijken wat er nog moet gebeuren aan het staartstuk | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

En dus siert er nu een drakenkop op de boeg. Dick Velders heeft een passie voor het maken van beelden uit hout, maar zo'n drakenkop is toch heel andere koek. "Je ziet de kop van onderen. Maar toen we hem maakten, hadden we ons dat niet gerealiseerd. Dus we hebben de meeste aandacht gericht op de bovenkant."

Veel zagen en schuren verder is hij grotendeels af. Maar ze hebben nog even om hem te vervolmaken. Het is de bedoeling dat het vikingschip volgend voorjaar te water wordt gelaten. En dan kan iedereen die wil een tochtje met het schip boeken.

Bouw van Vikingschip in Wijk Bij Duurstede


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -