Utrechtse raad behandelt mengelmoes aan onderwerpen in financieel slotdebat

Archief
Archief © RTV Utrecht
UTRECHT - Van het verkopen van het gebouw van Broese, tot de nut en noodzaak van een extra zwembad in Leidsche Rijn: het ging vanmiddag werkelijk alle kanten op bij het eerste deel van het debat in de Utrechtse gemeenteraad over de zogenoemde kaderbrief. Daarin presenteert het college van burgemeester en wethouders in grove lijnen de plannen voor volgend jaar en daarna. En in het debat daarover worden de verlangens van de verschillende partijen in de raad al snel onthuld.
In de laatste vergadering voor de Utrechtse gemeenteraad met vakantie gaat, werden er vanmiddag nog even 70 moties behandeld. Vanwege de coronamaatregelen is de raad niet voltallig aanwezig, slechts een deel kan deelnemen. Ook zorgde corona ervoor dat het debat nu wordt gevoerd. Normaal gesproken zouden deze onderwerpen eerder dit jaar aan de orde zijn gekomen bij de behandeling van de voorjaarsnota, maar die verscheen niet omdat de wereld er na de uitbraak van de pandemie van de één op de andere dag heel anders uitzag.
In de kaderbrief staan de plannen van het college voor de toekomst. De partijen in de raad hebben daarvoor alternatieve plannen en ideeën ingediend. Dat doen ze met zogenoemde moties en amendementen. Vandaag zijn dat er meer dan 70. Die alternatieve plannen zorgen weer voor discussies tussen partijen onderling en zo wordt duidelijk wat partijen belangrijk vinden.
Neem bijvoorbeeld het verbale steekspel tussen de VVD en GroenLinks, die hard botsten over de woningbouw in en om de stad. Volgens de VVD moet er een tandje bij gezet worden en daarom moet er wat de partij betreft snel begonnen worden met het voorbereiden van woningbouw in Polder Rijnenburg. Heleen de Boer van GroenLinks benadrukt nog maar eens dat die partij binnen de huidige stadsgrenzen wil bouwen. "Dat is niet genoeg," zei Dimitri Gilissen van de VVD daarop. Hij denkt dat de kiezer over anderhalf jaar coalitiepartijen D66 en GroenLinks hierop zal afrekenen.

Noordelijke Randweg Utrecht

Een ander onderwerp dat vaak in het debat voorbij kwam, was de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). De opwaardering daarvan kampt met een groot gat in de begroting. Gisteren maakte de VVD al bekend dat ze geld wil weghalen bij de aanleg van de Westelijk Stadsboulevard. Dat zou ingezet moeten worden voor onderdoorgangen bij de Noordelijke Rondweg Utrecht.
In het debat van vandaag werd duidelijk dat het voorstel niet op een meerderheid kan rekenen in de raad. En ook wethouder Lot van Hooijdonk was niet enthousiast. Ze raadt de gemeenteraad aan het voorstel van de VVD niet aan te nemen: "Dit voorstel miskent de problematiek rond de Westelijk Stadsboulevard. Het is een onverstandig en ontijdig voorstel."

Woningbouw, werkloosheid en vrijwilligers

Rick van der Zweth van de PvdA is ontevreden over de hoge prijs die betaald moet worden voor nieuwe woningen, bijvoorbeeld bij het project Wonderwoods. Hij verwijtte het college, en met name GroenLinks, dat ze te weinig hun best doen voor sociale woningbouw. Daarnaast riep hij het college op om zich extra in te zetten voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.
Dat verbaasde D66 dan weer. Jony Ferket (D66): "Waarom zou je juist nu in deze crisis deze groep mensen achtervolgen met werk?" Volgens D66 zijn er in Nederland tienduizenden mensen werkloos geworden door de crisis, en is het niet logisch om juist de groep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt als eerste te gaan helpen?
Ook D66 presenteerde plannen voor de toekomst. Fractievoorzitter Ferket vroeg aandacht voor de werkloosheid onder schoolverlaters en andere jongeren. Ook wil de partij dat er meer aandacht komt voor stageplekken voor MBO'ers. Wethouder Klaas Verschuure (D66) sloot zich daarbij aan. Hij riep de aanwezige journalist op om vooral te schrijven dat er dringend meer stageplaatsen voor MBO'ers nodig zijn.
Sander van Waveren van het CDA maakte zich hard voor de vrijwilligers in de stad. Normaal krijgen die lintjes en een vrijwilligersdiner. Dat kan dit jaar niet doorgaan, of slechts in een sobere vorm, vanwege corona. Het CDA stelt dat er daardoor minder geld is uitgegeven. Dat zou nu besteed moeten worden aan cadeaubonnen voor de vrijwilligers die ze kunnen uitgeven bij lokale ondernemers. Wethouder Maarten van Ooijen (CU) vindt dat een sympathiek voorstel, maar is geen voorstander van tegoedbonnen. Hij wil het woord 'bon' graag vervangen door 'een waardering'.
Van Waveren pleitte ook voor een nieuw extra zwembad in Leidsche Rijn en was als oppositielid kritisch op het college: "Dit gemeentebestuur moet kiezen voor oplossingen en investeringen en niet voor tekentafel-bureaucratie."

Betaald parkeren

De Partij voor de Dieren diende een voorstel in om in de hele gemeente betaald parkeren in te voeren. Ook wil de PvdD dat de plannen voor het aanpakken van de NRU helemaal worden afgeblazen. Het geld dat het Rijk en de provincie voor dit plan ter beschikking hebben gesteld, mogen ze wat de PvdD betreft in eigen zak houden.
DENK meldde dat kerken en moskeeën door corona veel geld zijn misgelopen in de vorm van donaties. Mahmut Sungur van DENK diende een voorstel in om moskeeën en kerken financieel te gaan ondersteunen. De gemeente zou dan de portemonnee moeten trekken. Rachel Streefland van de ChristenUnie was het oneens met DENK. Streefland heeft contact met kerken. Zij zei dat die helemaal niet in financiële problemen zijn geraakt, juist omdat allerlei activiteiten zijn afgelast. Ook wethouder Van Ooijen gaf aan dat hij dit niet ging doen. Daarbij beriep hij zich op de scheiding tussen kerk en staat.
Eva Oosters, fractievoorzitter van Student & Starter, wilde meer ruimte voor terrassen en dan met name satellietterrassen. Dat is een terras aan 'de andere kant van de straat'. De partij vindt dat Utrecht de regels veel te rigide hanteert, en pleit voor meer mogelijkheden voor de horeca. En dat was weer tegen het zere been van GroenLinks. Heleen de Boer (GroenLinks): "Dit is nou precies waar we bang voor zijn." Zij doelde op de angst dat de horeca blijvend meer ruimte krijgt in de binnenstad, terwijl veel binnenstadbewoners nu al zeggen veel overlast te hebben van de horeca en het uitgaanspubliek.

Broese en bibliotheek verkopen?

De PVV kwam met een hele praktische oplossing voor de financiële problemen rond corona. De partij wil het voormalige pand van Broese en de bibliotheek verkopen. Dat pand is in bezit van de gemeente. De gemeente wil het gebouw zelf ontwikkelen. De PVV stelt dat de markt dat beter kan doen. Wethouder Eelco Eerenberg (D66) zag het idee niet zitten. Want, zo betoogde hij, in de begroting zijn huuropbrengsten ingeboekt. Als je het verkoopt dan heb je die inkomsten niet. Cees Bos van (Stadsbelang Utrecht) merkte daarop fijntjes op dat het pand helemaal niet verhuurd is, en dat er dus helemaal geen inkomsten zijn.
Stadsbelang Utrecht is de kleinste fractie in de raad. En Cees Bos van de partij maakte zich het meeste druk over de NRU. Hij meldde dat hij de verwachtte kostenstijgingen al jaren geleden zag aankomen. De meeste moeite had hij met het feit dat veel gegevens over de NRU geheim zijn. Hij schond opzichtig de geheimhouding met een trucje: hij telde bedragen op die wel openbaar zijn.
Het debat is nu geschorst voor het diner. Vanavond gaat het verder. Aan het eind van de vergadering gaat de raad over alle voorstellen van het college beslissen. Dat doet de raad ook over de alternatieve plannen van de raad: de moties en amendementen. Dat zal naar verwachting na middernacht plaatsvinden. Daarna begint het reces en gaat de Utrechtse politiek op vakantie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.