RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechtse hoogleraar gaf advies over corona-app: 'Virus wordt zo sneller ontdekt'

1/2
UTRECHT - De Coronamelder, de veelbesproken corona-app van de overheid, moet vanaf 1 september te gebruiken zijn. Carl Moons, hoogleraar klinische epidemiologie bij het UMC Utrecht, gaf advies bij de ontwikkeling van de app. "Hoe meer mensen de app installeren, hoe groter het effect."

Als voorzitter van de begeleidingscommissie was het zijn belangrijkste advies dat mensen niet direct in thuisquarantaine hoeven als ze bij een besmet persoon zijn geweest. In plaats daarvan krijgen mensen direct de mogelijkheid om zich te laten testen.

Lastig
"Veel mensen vinden het lastig om de app te gaan gebruiken als het advies is dat ze bij een waarschuwing gelijk twee weken in quarantaine moeten. Dan kunnen ze niet naar werk, naar hun ouders en naar hun vrienden," zegt Moons.

Dat zou volgens de hoogleraar een te grote drempel zijn. "In normaal Nederlands: dat gaat 'm niet worden. Vandaar dat is besloten om de app te combineren met testen."

Het is sowieso winst als de mensen de app gaan gebruiken, stelt hij. Door de app komen ze veel sneller te weten dat ze bij iemand in de buurt zijn geweest die het coronavirus heeft. Daardoor kunnen mensen zich ook veel sneller laten testen. "Dat is sneller dan hoe het normaal zou worden ontdekt", zegt Moons.

Carl Moons op Radio M Utrecht: "Er zit ook een persoonlijk belang in"


Privacy
Hij snapt dat veel mensen zich van tevoren zorgen maken over hun privacy. "Als commissie hebben we continu gezegd, aan privacy moet je geen concessies doen. Want dat is nu eenmaal een issue bij dit soort apps." Hij is ervan overtuigt dat de privacy bij de app nu goed is gewaarborgd.

Moons gaat de Coronamelder ook zelf gebruiken. "Veel mensen zeggen dan dat ze dat doen vanuit hun burgerplicht, of het belang van de maatschappij. Maar er zit ook een persoonlijk belang in."

De hoogleraar neemt zichzelf als voorbeeld. "Ik heb zelf een moeder in een verpleeghuis. Als ik zelf een alert krijg, dan weet ik dat ik een risico ben om besmet te zijn. Dan vind ik het ontzettend prettig om te weten dat ik getest kan worden, dan kan ik daarna met een gerust hart naar mijn moeder."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -