RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opluchting in provinciehuis: jaarrekeningen net op tijd goedgekeurd naar Den Haag

PROVINCIE UTRECHT - Het spande erom, maar de twee goedgekeurde jaarrekeningen uit 2018 en 2019 van de provincie zijn nét op tijd verstuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. De accountant en Provinciale Staten hebben de stukken goedgekeurd. Daarmee loopt de provincie haar boekhouding weer op schema.

De tijdsdruk is belangrijk omdat minister Kajsa Ollongren, onder dreiging van verder verscherpt financieel toezicht, de stukken uiterlijk vandaag wilde ontvangen. Eerder draaide ze al de geldkraan voor de provincie dicht door uitkeringen uit het provinciefonds op te schorten.

Voorgeschiedenis
De jaarrekeningen van de provincie Utrecht kennen de afgelopen jaren een roemruchte geschiedenis. Het stuk is normaal een financiële zekerheid, maar zorgde bij de behandeling van 2017 voor grote problemen en felle politieke discussies.

Hier zit een opgelucht mens!"
Gedeputeerde Robert Strijk, verantwoordelijk voor financiën

De accountant trof twee jaar terug onrechtmatigheden aan in de financiële verantwoording van de provincie Utrecht. Na maandenlang aanvullend onderzoek bleek dit te gaan om 12,2 miljoen euro voor de Uithoflijn waarvan niemand wist waar het precies aan uitgegeven was.

Minder onzekerheden Uithoflijn
In de jaarstukken die vandaag zijn aangenomen is deze onzekerheid met miljoenen afgenomen. Dat komt volgens gedeputeerde Robert Strijk mede doordat er verantwoording is aangetroffen in de financiën van de gemeente Utrecht, die samen met het RIjk en de provincie de Uithoflijn heeft gefinancierd.

"Doordat een trap in het stationsgebied die is aangelegd voor de gemeente Utrecht ook wordt gedeclareerd aan de gemeente, wordt de onzekerheid 1,9 miljoen euro lager", zo redeneert Strijk. "Daarnaast wordt de bijdrage van het Rijk deels toegerekend aan de investeringen met onzekerheden en is een deel van de onzekerheid toe te rekenen aan gemeente Utrecht."

Uiteindelijk blijft er nog 4,8 miljoen euro aan onzekerheid over die volgens Strijk versneld wordt afgeboekt. Michel Eggermont van de SP plaatst vraagtekens bij de verantwoording. "Het voelt wel heel erg aan alsof er voor 7,5 miljoen balletje-balletje wordt gedaan."

Complimenten
Nu de stukken zijn goedgekeurd door de accountant en de Staten gaat Strijk er vanuit dat de minister tevreden is. "Ik heb direct met de directeur generaal gebeld met dit heugelijke nieuws", zo zegt de bestuurder tegen RTV Utrecht. Tijdens het debat was hij zichtbaar opgewekt: "Hier zit een opgelucht mens."

Strijk heeft de afgelopen tien maanden drie jaarrekeningen af laten hameren. Normaal wordt één jaarrekening per jaar behandeld. De slagvaardigheid van Strijk en zijn team oogst zowel bij de oppositie als de coalitie veel waardering. Zelfs van PVV-voorman René Dercksen, die het dossier zeer kritisch volgde, kreeg de bestuurder een digitale klop op de schouder. Dercksen noemde het compliment "een unicum in zijn politieke carrière."


Meer verbeteringen
Strijk belooft verdere beterschap, want nog niet alles is zoals het hoort in het provinciehuis. "Ik durf nog niet zonder losse handen te fietsen", benadrukte de bestuurder. Hij zegt dat de financiële afdeling nog sterk verbeterd moet worden. Ook de accountantsverklaring geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is.

Volgens Strijk zijn de problemen te wijten aan een te krappe bezetting door bezuinigingen uit 2011. Het team is inmiddels aangesterkt met meer personeel. Onder de ambtenaren moet ook een open werkcultuur ontstaan. Als er fouten worden gemaakt moet men daar elkaar op kunnen aanspreken. Dat proces heeft tijd nodig, zo zegt Strijk. Ook wordt er gekeken naar hoe er van meer automatische processen gebruik kan worden gemaakt..

"Ik denk dat we alle verbeterpunten scherp hebben en dit is een verbetertraject van jaren", aldus Strijk.. Hij zegt dat de verbeterpunten van de accountant hem niet hebben verrast. "Volgend jaar zijn we weer een stuk verder."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -