Kijk hier de herdenking van vliegramp MH17 terug

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag zes jaar geleden dat 298 mensen omkwamen bij de ramp met de MH17. Dat is herdacht bij het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers, in het herinneringspark in Vijfhuizen. Vanwege het coronavirus waren de nabestaanden daar niet bij: de herdenking was digitaal.
Om nabestaanden en andere geïnteresseerden toch de gelegenheid te geven de herdenking te kunnen volgen, is de NOS gevraagd de herdenking online uit te zenden. Hieronder is de plechtigheid terug te zien.
De enige aanwezigen in het park waren de bestuursleden van Stichting Vliegramp MH17. Zij kwamen samen bij het monument, waar voorzitter Piet Ploeg een toespraak hield. De andere bestuursleden lazen daarna de namen van de slachtoffers voor.
Vorig jaar woonden naar schatting 1200 mensen de herdenking bij, niet alleen nabestaanden maar ook betrokkenen bij de nasleep van de ramp.
Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder de doden waren 196 Nederlanders.
Op de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begon in maart het strafproces tegen vier verdachten van het neerschieten van MH17. Vorige week werd bekend dat Nederland Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) daagt vanwege zijn rol in het neerhalen van het vliegtuig. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten, afkomstig van een Russische militaire basis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.