Houtense hulpsint roept op tot goed gesprek over toekomst Piet

HOUTEN - De Houtense hulpsint is klaar met de discussie over de kleur van Piet. "Het is helemaal geen discussie meer. Het is een welles-nietesspelletje en daar schiet niemand iets mee op."
Evert de Graaf hijst zich al 20 jaar jaarlijks in een rode tabbert. Dat doet hij met trots en passie alleen neemt dat gevoel wel af sinds de figuur Piet zo onder vuur ligt. "Het verwijdert alleen maar in plaats van dat het verbroedert. En volgens is dat nou juist het feest van Sinterklaas, het moet elkaar dichtbij brengen."
Ook binnen het organiserend comité in Houten is er veel discussie over de Piet. De amateuracteurs, zoals Evert ze noemt, zetten zich graag in voor het kinderfeest maar vinden de onherkenbaarheid heel belangrijk. "De laatste keer dat we als groep bij elkaar waren heb ik begrepen dat 75 procent van de mensen geen roetveegpiet wil zijn. Dat wil niet zeggen dat dat ook niet moet, ik denk dat het ook wel moet. Maar als we daar nou in gaan middelen in de wensen, dan komen we ergens."
Houtense hulpsint roept op tot gesprek over toekomst Piet

ROETVEEG

De figuur Piet is al jaren reden voor oplopende emoties voorafgaand en tijdens de intocht. En waar de politiek eerder de vingers niet aan de kwestie wilde branden, gebeurt dat toch steeds meer. Zo besloot Amersfoort eind juni om alleen nog maar roetveegpieten te ontvangen. De gemeente Baarn heeft dezelfde ambitie voor de komende intocht.
Veel andere gemeenten zoals Soest en Nieuwegein worstelen met de kwestie. In die gemeenten zullen dit jaar gesprekken volgen met de intochtorganisatoren over aanpassingen op het feest.
De fractie van Denk in Veenendaal heeft daar vorige week ook een motie voor ingediend. De SP twijfelde niet en steunde het initiatief. Fractievoorzitter Jan Breur: "Als ik jou een klap geef en het doet pijn en ik zeg dan dat het zo niet bedoeld was, dan doet het nog steeds pijn. Dus ook al is Zwarte Piet niet racistisch bedoeld, hij komt zo wel aan en daar moeten we rekening mee houden."

OMSTREDEN

"Ik kan alles begrijpen van de kritiek op het karikatuur van Zwarte Piet. Maar wil je tot een oplossing komen dan zul je echt in dialoog moeten en daar de oplossing in zien te vinden", zegt Evert de Graaf. Hij gaat graag in gesprek met de gemeenten Houten over hoe het feest in zijn plaats vorm moet krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.