RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Drukte op campings omdat thuisblijvers gaan kamperen maar: 'Zéker nog een plek te vinden!'

1/4
PROVINCIE UTRECHT - De vakantie begint vandaag. De kinderen zitten op de achterbank, de auto is volgeladen en de familie is klaar voor de reis naar... een camping in Limburg, Zeeland óf Utrecht. Want Nederlanders gaan dit jaar veel in eigen land kamperen. En hoewel het op de bekende kampeergebieden druk is, kan een expert RTV Utrecht geruststellen: "Er is zéker nog een plek te vinden!"

Uit het grote vakantie-onderzoek van RTV Utrecht bleek dat ruim 57 procent van de regiogenoten die de vragenlijst invulde, op vakantie gaat. Daarvan gaat zo'n 38 procent naar het buitenland. Maar liefst 49 procent blijft in eigen land. 10 procent gaat naar binnen- én buitenland.

Van de buitenlandgangers blijven er veel dicht bij huis. De ANWB stuurt daarom geen eigen monteurs naar Italië en maar zes naar Frankrijk. Normaal lopen er in Italië drie ANWB'ers rond en in Frankrijk twaalf maar deze zomer zijn juist bestemmingen dichtbij zoals Duitsland en Nederland in trek, legt de ANWB uit.

Een ANWB-woordvoerder: "Wij merken dat Nederlanders nog steeds naar het buitenland gaan, maar niet zoveel als vorig jaar." Ook ziet de bond een verandering in toeristische trends: city trips zijn uit, kamperen is in. In de buitenlucht verwachten vakantiegangers minder snel het coronavirus op te lopen, zegt de bond.

Kamperen
Bas van Mill van Stichting Vrije Recreatie helpt al die kampeerders bij het vinden van een plekje op zo'n 2000 kleine campings in binnen- en buitenland. Volgens hem kan je in eigen land zeker nog ergens je tent opzetten, maar niet overal: "Populaire gebieden zoals de kust, de Veluwe, het Vechtdal en Zuid-Limburg zijn druk. De campings of vakantieparken daar zitten vol maar er zijn nog genoeg mooie gebieden met genoeg plek."

Van Mill ziet ook dat meer Nederlanders hun vakantie dit jaar in eigen land doorbrengen. "Wij hebben ook 800 campings in het buitenland. Vandaar bereiken ons berichten dat er relatief weinig Nederlanders hun kant op komen."

Het is extra druk"
Alex van der Grift van camping De Krakeling in Zeist

Extra druk
Ook Alex van der Grift van camping De Krakeling in Zeist merkt dat mensen het dicht bij huis zoeken. "Je hoort dat veel mensen in Nederland blijven deze zomer. Die gaan niet meer naar Frankrijk of Spanje maar blijven in Nederland. Daardoor is het extra druk." En tussen de bezoekers zitten ook veel kampeerbeginners. Van der Grift: "Er zijn absoluut mensen die je tegenkomt met weinig kampeerervaring. Die gaan normaal naar een hotel of resort in het buitenland. En die gaan het nu met het gezin uitproberen in eigen land."

Nu al veel mensen op camping Zeist: "Het is extra druk"


Het is vooral de onzekerheid die veel mensen doet besluiten in eigen land te blijven, aldus Bas van Mill van de SVR. "In Frankrijk kan je rustig gaan kamperen maar veel mensen hebben toch angst om weg te gaan. Als Frankrijk in lockdown schiet dan is het toch de vraag 'hoe kom je er weg?' Er heerst een boel onzekerheid."

De SVR zag de afgelopen tijd al de interesse in kamperen toenemen. "Sinds het Rijk het spoorboekje bekend maakte en er werd gezegd dat er vanaf 1 juli gekampeerd kon worden. Zes weken terug zaten we gemiddeld op 850 donateurs per week. Daar deden we normaal een maand over. En dat houdt nog steeds aan."

Daar is zéker nog een plek te vinden!"
Bas van Mill van Stichting Vrije Recreatie over Vijfheerenlanden

In Zeist is het inmiddels bijna helemaal volgeboekt op camping De Krakeling. Van der Grift: "Voor de zomer zitten we wel vol. Dan is het nog een paar gaatjes vullen maar dan houdt het wel op."

Kamperen in Zeist: "We mogen niet klagen"


Maar Bas van Mill van de SVR heeft nog wel een tip voor kampeerders die toch per se in Utrecht willen recreëren. "Vijfheerenlanden hoort tegenwoordig ook bij Utrecht. En Leerdam, Meerkerk en Nieuwland: da's echt een gebied dat qua toerisme ondergewaardeerd is. Daar is zéker nog een plek te vinden!"

 Kampeertip: Vijfheerenlanden (zoals hier Ameide aan de Lek) Kampeertip: Vijfheerenlanden (zoals hier Ameide aan de Lek) | Foto: RTV Utrecht / Timo Anceaux


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -