RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kasteeldorp Loenersloot verzet zich tegen uitbreiding: 'Willen niet het Zoetermeer van Utrecht worden'


LOENERSLOOT - Loenersloot komt in het geweer tegen de plannen die de provincie en gemeente hebben met het dorpje. Zij willen er veel huizen en een treinstation bouwen en een energiemaatschappij heeft z'n oog laten vallen op een stuk polder voor een zonneveld. "Als het hier helemaal volgebouwd wordt, waarom zou je hier dan nog willen recreŽren? Fietsen, varen, wandelen: dat is dan helemaal verloren", zegt Henk van der Lans van de dorpsraad Loenersloot.

Deze week diende de dorpsraad nog een petitie in bij de provincie tegen de verbreding van de N201. Zo'n beetje elke inwoner van het bijna 500 zielen tellende dorpje zette een krabbel omdat een bredere weg meer verkeer en stankoverlast veroorzaakt, vreest men. "Als ze hier in de file staan dan betekent dat er hier twee rijen stinkende auto's staan. Dat is slecht voor ons milieu", weet Marjan Prins, ook lid van de dorpsraad.

 De dorpsraad in Loenersloot is niet blij met alle plannen met het dorp De dorpsraad in Loenersloot is niet blij met alle plannen met het dorp | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Strategische ligging
Er wordt aan alle kanten getrokken aan het kleine Loenersloot. Niet zo gek eigenlijk, want het dorpje ligt strategisch tussen Amsterdam en Utrecht, bij de A2. Bovendien is hier nog de ruimte. Er kan volop gebouwd worden. Van der Lans: "Ze willen hier 10.000 woningen neerzetten. Ten opzichte van de 300 woningen die we nu hebben is dat gigantisch. We zijn er gewoon niet blij mee, want dan gaat het dorpse karakter verloren."

Ook zijn er plannen voor een treinstation dat deels de druk op station Breukelen zou kunnen opvangen. Prins: "Wij zijn niet tegen een treinstation, maar al die parkeerplaatsen? Van der Lans: "En al die mensen die daar naartoe moeten komen, over welke weg moeten die?"

 Overal in Loenersloot hangen pamfletten tegen de verbreding van de N201 Overal in Loenersloot hangen pamfletten tegen de verbreding van de N201 | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Afvoerputje
De dorpsraad is vooral tťgen alle plannen. Maar de provincie heeft toch ook een opgave? Er zijn broodnodig nieuwe huizen nodig. En we willen ook niet in de file staan met z'n allen. Toch vindt de dorpsraad niet dat het dan allemaal op het bordje van Loenersloot moet komen.

Van der Lans: "We hebben hier nu alles wat ons hartje begeerd. En we hebben gewoon geen zin om het Zoetermeer van de provincie Utrecht te worden. Zoetermeer was ooit een leuk klein dorpje. Als je ziet wat daar van geworden is, daar ben je niet blij mee."

Bovendien heeft Loenersloot de afgelopen jaren al genoeg voor de kiezen gekregen, vindt dorpsraadslid Marjan Prins: "Het spoor is naar ons toegekomen, de A2 is naar ons toegekomen. Wij voelen ons gewoon het afvoerputje. Zo van: dat kan ook nog wel in Loenersloot."

Mooi stukje Nederland
Na het reces, in september, vergadert de provincie verder over de verbreding van de N201. De dorpsraad za die vergadering met interesse volgen en in de tussentijd kunnen politieke partijen telefoontjes verwachten van Henk en Marjan. "We willen de gemeenteraad aansporen om ook richting de provincie te reageren. Ik hoop dat ze er voor zorgen dat dit stukje Nederland mooi blijft."

Loenersloot keert zich tegen grote plannen met het dorpje


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -