Oudewater eist nog steeds naam op standbeeld van Willem van Oranje

DORDRECHT/OUDEWATER - Wethouder Bas Lont uit Oudewater is vandaag naar Dordrecht afgereisd voor een beeldenstorm(pje). Hij eiste dat de naam van zijn stad, zoals beloofd, zou worden bijgebeiteld op de sokkel van een standbeeld van Willem van Oranje.
Wethouder Bas de Lont bij standbeeld in Dordrecht
Wethouder Bas de Lont bij standbeeld in Dordrecht © Gemeente Oudewater
Het beeld van prins Willem van Oranje in Dordrecht werd in oktober onthuld. Aanleiding was de Eerste Vrije Statenvergadering in opdracht van Willem van Oranje. Die werd in 1572 in Dordrecht gehouden. Twaalf steden spraken daar hun steun uit voor de strijd van Willem van Oranje tegen de Spanjaarden.
Op de sokkel van het beeld staan de namen van de steden die bij de vergadering waren. Domper op de feestvreugde voor de delegatie uit Oudewater was de ontdekking dat de naam van hun gemeente ontbrak. Oudewater eiste dat dit werd rechtgezet. Het argument dat hun stad in 1572 geen stemrecht had, werd weggewuifd: andere steden die ook niet mochten stemmen, staan er namelijk wél op. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht gaf uiteindelijk de fout toe en beloofde dat dit zou worden gecorrigeerd.
RTV Dordrecht was bij de onthulling aanwezig en vroeg Kolff naar de fout.
Maar de naam van Oudewater staat nog steeds niet op de sokkel. Daarom reisde wethouder Bas Lont van Oudewater vandaag naar Zuid-Holland om de zaak weer even onder de aandacht te brengen van zijn collega's uit Dordrecht. Als geheugensteuntje voorzag hij het beeld van de vaders der vaderland van een sjaal met de kleuren van Oudewater. Lont: "Met deze actie herinneren we burgemeester Kolff graag aan zijn belofte."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.