In beeld: De hersens van fotograaf Ab Donker staan nooit stil

PROVINCIE UTRECHT - Een Hollands bord doperwtjes en worteltjes, de worteltjes spellen het woord 'zomer'. Geen alledaagse foto, maar de geoefende kijker herkent al snel de stijl van Ab Donker, fotograaf van plaatjes in de media over een hittegolf, een stroomstoring, de zomertijd of andere thema's waarvoor een nieuwsredactie het beeldarchief induikt.
Krijgen we de zomer nog 'voorgeschoteld'?
Krijgen we de zomer nog 'voorgeschoteld'? © Ab Donker
"Ja, soms zijn ze ook wel een beetje té, he?", zegt Ab Donker over zijn jongste inzending. "Mijn hersens staan nooit stil en ik experimenteer graag met mijn foto's. De ene keer levert het iets moois op en de andere keer is het over het randje. Het spelen met letters is een beetje mijn handelsmerk geworden."
"Het spelen met letters is een beetje mijn handelsmerk geworden."
"Het spelen met letters is een beetje mijn handelsmerk geworden." © Ab Donker

Origineel

Ab denkt graag 'out of the box'. "Ik vind het superleuk om iets te doen wat nog bijna niemand heeft gedaan. Dat levert niet altijd de mooiste foto's op, maar ze zijn wél origineel. Het belangrijkste bij fotograferen is dat ik ervan geniet, en dat ik de kijker mee kan laten genieten."
"Fotografie is al vijftien jaar mijn passie."
"Fotografie is al vijftien jaar mijn passie." © RTV Utrecht / Ab Donker
Fotografie is al vijftien jaar een hobby - "Zeg maar passie" - van Ab, hoofdconducteur bij de NS met standplaats Utrecht. Regelmatig stuurt hij schitterende weerfoto's naar regionale omroepen, RTL4, SBS6 en de NOS. "Bij de NOS in beeld komen is lastig hoor. Er moet zo- en zoveel procent lucht of wolken te zien zijn bijvoorbeeld, daar zijn ze streng in."
Zon, sluierbewolking en windstil op 9 oktober 2018.
Zon, sluierbewolking en windstil op 9 oktober 2018. © Ab Donker

Exploderende wolken

Van weerfoto's gaat Abs hart sneller kloppen. "Als ik 's avonds in de tuin zit en ik zie van die exploderende wolken in de lucht, dan laat ik onmiddellijk mijn koffie staan en zet ik het op een rennen."
Gouden zon komt op, 17 mei 2020.
Gouden zon komt op, 17 mei 2020. © Ab Donker
Regelmatig slaagt Ab er in om zijn werk in de kijker te spelen. "Ik krijg het zelf niet altijd mee, maar collega's sturen regelmatig berichtjes dat mijn naam weer op tv was." Ook bij RTV Utrecht zijn inmiddels meer dan honderd foto's met het label 'Ab Donker' in het beeldarchief te vinden.
Afgelopen winter was 'zacht'.
Afgelopen winter was 'zacht'. © Ab Donker

Opdrachten

Hoewel de spoorwegen zijn belangrijkste bron van inkomsten zijn is Ab tegenwoordig ook als freelance fotograaf in te huren. "Ik doe allerlei opdrachten: gebouwen fotograferen met een drone, trouwerijen, feesten en andere evenementen, portretten, macrofotografie van producten, noem maar op."
Lieveheersbeestje op bloem.
Lieveheersbeestje op bloem. © Ab Donker
Maar hoe ontstaat nu zo'n foto met zomerpeentjes? Opent Ab daar speciaal een blik groente voor, of zit hij tijdens de maaltijd met zijn eten te spelen? "We wilden afgelopen week iets makkelijks eten en intussen vroeg ik me af of het mooi weer zou worden. En toen werd dit idee geboren: krijgen we de zomer nog 'voorgeschoteld'? Maar maak je geen zorgen hoor. Er is bij het maken van de foto geen eten verspild. We hebben het gekookt en smakelijk opgegeten."
Bekijk hieronder een selectie van de mooiste fotoinzendingen van Ab Donker:
We hebben een selectie van de mooiste fotoinzendingen van Ab Donker op een rij gezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.