RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Unieke tentoonstelling over een eeuw Afro-Amerikaanse kunst in Amersfoort

1/3
AMERSFOORT - In Kunsthal KAdE in Amersfoort is voor het eerst in Europa een overzichtstentoonstelling over 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst te zien. Daarin is het werk van 47 Afro- Amerikaanse kunstenaars opgenomen, gebaseerd op storytelling. Ieder kunstwerk vertelt zijn eigen unieke verhaal en de tentoonstelling heet dan ook Tell me your Story.

"Bijna 50 kunstenaars tonen de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur", vertelt museumgids Machteld Stilting. Ruim 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, zijn voor even in Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien.

 Dáreece Walker, from Ferguson to Baltimore, 2015. Dáreece Walker, from Ferguson to Baltimore, 2015. | Foto: Da'reece Walker

De geschiedenis van de zwarte cultuur die in de kunstwerken te zien is, is actueel en confronterend. Onderdrukking, uitsluiting en vernedering, maar vooral ook over verzet, veerkracht en levenslust komen in de schildererijen tot uiting.

De expositie is opgebouwd in verschillende tijdsperioden van de Harlem Renaissance tot en met de Bloom Generation en de #BlackLivesMatter-beweging. Machteld bij één van de kunstwerken: "Dit grote werk van Dáreece Walker heeft hij 5 jaar geleden gemaakt, maar is nu weer actueler dan ooit. Het gaat over de rellen die ontstonden na politiegeweld en de protesten tegen dat politiegeweld en etnisch profileren van zwarte Amerikanen."

De expositie had eigenlijk half mei moeten eindigen, maar is door de coronacrisis verlengd en nu nog tot 30 augustus te zien. De andere tentoonstellingen die later dit jaar volgen staan ook allemaal in het teken van Amerika.

Afro-Amerikaanse Kunst in Kunsthal

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half negen 's ochtends en het programma wordt daarna ieder uur herhaald.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -