RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bestaat museum Flehite in Amersfoort straks na 140 jaar niet meer?

AMERSFOORT - Museum Flehite en de Elleboogkerk met pastorie in Amersfoort willen samenvoegen. De kerk staat al acht jaar leeg en het museum kampt met ruimtegebrek. Samenvoegen zou een uitkomst zijn en betekent meteen het einde van museum Flehite zoals we dat nu kennen.

Door de coronacrisis stonden de plannen tijdelijk op een laag pitje, maar nu besloot directeur Paul Baltus van museum Flehite het nieuws kenbaar te maken. "We gaan kijken of we een samenwerking kunnen realiseren. Het museum zou dan straks uit twee locaties bestaan op een steenworp afstand. Een soort mini museumkwartier. In de Elleboogkerk met pastorie kunnen we uit de voeten met alles wat we willen."

De plannen liegen er niet om: er komen mogelijk 625.000 nationale voorwerpen naar Amersfoort. Het gaat om een depot met een groot deel van de nationale collectie: spullen uit het Rijksmuseum maar ook het Openluchtmuseum. Het depot is niet voor publiek toegankelijk. "Wij gaan dan als etalage fungeren voor dat depot", vertelt Baltus. "Ik zie het als een grote snoepdoos die straks in Vathorst langs de A1 staat waar wij af en toen uit mogen putten om tentoonstellingen te maken."

Nog niet zeker
De plannen liggen nog niet vast, benadrukt Baltus. "Het moet ook nog betaald kunnen worden. We gaan er wel vanuit dat bezoekersaantallen dan stijgen, maar het blijft nu een periode waarin alles ongewis is. We moeten overleggen met de gemeente en misschien gefaseerd werken. Dan duurt het misschien langer dan we hadden gewild, maar belangrijkste is dat het uiteindelijke doel gerealiseerd wordt."

Samenvoegen zou betekenen dat de naam Flehite, die al 140 jaar bestaat, verdwijnt. "Ik snap dat het gevoelig ligt, maar hoe we nu invulling willen geven aan het museum vraagt wat mij betreft om een andere naam." Afscheid nemen van Flehite dus, "maar ik ga graag in discussie met mensen die dat moeilijk te verteren vinden." Voor nu staat de naam Museum Amersfoort NL als nieuwe naam op de papieren, maar dat kan nog anders worden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -