De Bilt bereidt zich voor op boerenprotest bij RIVM: 'Boeren worden naar Biltse Rading geleid'

© ANP
BILTHOVEN - De gemeente De Bilt, Veiligheidsregio Utrecht en politie overleggen dit weekend over de protestactie van Farmers Defence Force. De actiegroep kondigde gisteravond aan te gaan demonstreren bij het RIVM-gebouw aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan in Bilthoven vanwege de veevoermaatregel van het kabinet.
Vanwege het aangekondigde boerenprotest hebben burgemeester Potters en enkele gemeentemedewerkers hun vakantie afgezegd om de protestactie van de boeren in goede banen te leiden.
"Daarbij kijken we naar hetzelfde scenario als afgelopen oktober toen er 3000 boeren naar De Bilt kwamen", legt woordvoerder Anna Fallon uit. "We hebben toen gezegd dat we geen boeren kunnen toelaten bij het RIVM, want die plek staat te boek als een gevoelige locatie. Er mogen bijvoorbeeld geen trillingen rond het gebouw plaatsvinden. Als je met 3000 trekkers gaat rondrijden, krijg je verkeersopstoppingen en er vindt bij het RIVM ook vaccin-productie plaats. Maar het UMC moet ook bereikbaar blijven."

Afritten dicht

Om te voorkomen dat de boel vastloopt in Bilthoven en omstreken, wordt een aantal afritten van de snelweg afgesloten. "Bij het UMC heb je bijvoorbeeld een afrit waardoor je via de Universiteitsweg naar De Bilt kunt rijden. Je komt dan op de Soestdijkseweg uit bij het RIVM. Een optie is om die weg af te zeggen, zodat ze naar de A27 worden geleid en de afrit bij de Biltse Rading pakken. We onderzoeken nog meerdere opties in overleg met Farmers Defence Force. Zij begrijpen dat ook en dat is de vorige keer hartstikke goed gegaan."
Eerder werd bekend dat boeren in andere regio's niet meer worden gedoogd op de snelweg. Dat geldt voor onder meer Groningen, Friesland, Drenthe en Brabant. Of de Veiligheidsregio Utrecht en de politie in onze regio dat ook besluiten, is volgens de gemeente De Bilt onderdeel van verder overleg dit weekend.
De gemeente De Bilt verwacht ongeveer even veel protesterende boeren te ontvangen als afgelopen oktober. Toch zal de overlast minder zijn, denkt Fallon. "Veel mensen werken namelijk thuis vanwege het coronavirus. Verder is het schoolvakantie, dus kinderen gaan niet naar school. Een nadeel is dan wel dat een aantal medewerkers net op vakantie wilde gaan, dus de burgemeesters en een aantal medewerkers hebben hun vakantie afgezegd."
Gevraagd om een reactie wat het RIVM vindt van de nieuwe actie, laat een woordvoerder weten: "Demonstreren in Nederland staat vrij; wij vinden het belangrijk ons werk op het gebied van volksgezondheid en milieu te blijven doen, in het belang van alle Nederlanders."

Veevoermaatregel 'buiten elke proportie'

Pieter van der Grift is boer in Bunnik en begrijpt heel goed dat zijn collega-boeren weer gaan protesteren. "Ik ben furieus over de plannen, want dit maakt zo'n inbreuk op mijn bedrijfsvoering. Het gaat hen alleen maar om economisch resultaat zodat ze weer mogen bouwen. Dit is buiten elke proportie en ik begrijp ook niet dat de Tweede Kamer hier in meebeweegt."
Ik ben furieus over de plannen, want dit maakt zo'n inbreuk op mijn bedrijfsvoering
Pieter van der Grift - boer in Bunnik
Volgens hem is het onverstandig om te rommelen aan de samenstelling van veevoer. "Veevoeding is een balans vinden tussen verschillende voedingsstoffen zoals eiwit en energie. Die mogelijkheid wordt nu door de plannen van het kabinet weggehaald."
Van der Grift steunt de nieuwe actie van Farmers Defence Force, maar gaat woensdag zelf niet demonstreren. "Ik ben meer van de ludieke acties, het soort actie dat woensdag wordt gehouden past niet echt bij mij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.