Schaakspel van Statenlid nu in het groot te spelen bij Utrechts Archief

PROVINCIE UTRECHT - Paus Adrianus als loper, Trijn van Leemput als koningin en de Domtoren als koning. Het zijn stukken van het ludieke afscheidscadeau van oud-raadslid Andre van Schie (VVD). In 2018 verruilde hij de Utrechtse raadszaal voor de provinciale politiek en gaf zijn fractie het schaakspel cadeau. Het cadeau van toen is nu in het groot uitgebracht en te spelen op de stoep van het Utrechts Archief.
Erik Plomp van het Utrechts Archief was meteen enthousiast toen hij hoorde over het schaakspel: "Dit moeten we hebben dacht ik." Hij denkt dat het op Utrecht toegespitste spel helpt om de geschiedenis van Utrecht te vertellen. "Dit is een hele goede manier, want eigenlijk verzamelen we hier bij het archief alleen maar letters en teksten. We hebben natuurlijk wel een verhaal te vertellen en als je Trijn van Leemput in je handen hebt gehad... tja dat vergeet je nooit meer. Binnen kom je vervolgens alles over haar te weten."
Het schaakspel sluit volgens Plom naadloos aan bij de expositie Utrecht tot Hier, een historisch verhaal over stad vol animaties.
Utrecht tot Hier in het Utrechts Archief

HISTORIE

Het inmmidels Statenlid Van Schie is zichtbaar trots op het grote schaakspel. Het plein voor het Utrechts Archief is volgens hem nu een goede plek voor filosofische gesprekken tijdens een hersenknarsend potje schaak.
Trijn van Leemput is de koningin in het spel
Trijn van Leemput is de koningin in het spel © RTV Utrecht
Tijdens de opening overweegt hij nog eens zijn keuze voor de schaakstukken. Zo had hij eerst Karel V als koning bedacht en de Domtoren als torens op het schaakbord. "Maar dat zag er niet uit als torenstuk. En toen kwam ik erachter dat de watertorens Lauwerecht en Rotsoord dezelfde architect hebben. Bovendien zorgen de waterleidingen ervoor dat alle inwoners van de stad toegang hadden tot schoon water."
En zo zit achter ieder schaakstuk een verhaal van de stad. Het altijd vrolijke beeld van Nijnje als pionnen. En de eerste en vooralsnog enige Nederlandse paus: de in Utrecht geboren Paus Adrianus (1459 - 1523) is een loper. Op het paard zit Sint Maarten, hij gaf de helft van zijn mantel aan een bedelaar. De kleur rood in de Utrechtse vlag is een verwijzing naar dat gebaar.
Nijntje als pion
Nijntje als pion © RTV Utrecht
Als je Trijn van Leemput in je handen hebt gehad... tja dat vergeet je nooit meer.
Erik Plom, Utrechts Archief:

GROOT SCHAAKSPEL

Eduard Povel (81) uit Utrecht loopt geïntereseerd rond het schaakbord. "Leuk" zegt hij. "Het hele idee van het schaakspel met deze leuke figuren." Wat hem betreft mist er nog een hedendaags icoon: "Jan van Zanen", zegt Povel zonder twijfel. "Die was een hele goede burgemeester voor de stad."
Het Utrechtschaakspel
Het Utrechtschaakspel © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.