RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Druk op Polen neemt toe na verbroken vriendschapsband Nieuwegein, homovrije zones ter discussie


NIEUWEGEIN - De druk op Polen neemt toe, nu Nieuwegein de vriendschapsbanden met de Poolse zusterstad Pulawy heeft verbroken wegens het instellen van 'lhbti-vrije zones'. Een lhbti-activist uit Pulawy maakt zich hard om de vriendschapsband met Nieuwegein weer te herstellen. Ondertussen claimen bestuurders van Poolse lokale overheden niet goed te hebben begrepen waar de stemming van 'lhbti-vrije zones' eigenlijk over ging.

 Lhbti-activist Dawid Socha wil dat Nieuwegein en Pulawy de banden weer herstellen. Lhbti-activist Dawid Socha wil dat Nieuwegein en Pulawy de banden weer herstellen. | Foto: Magda Chodownik

"Dit is een veelgehoorde reactie in Polen, nu de druk vanuit de internationale gemeenschap toeneemt", zegt lokale journalist Magda Chodownik tegen RTV Utrecht. Zij probeert al twee weken - tevergeefs - een bestuurder uit Pulawy te spreken over de kwestie. Ze had meer succes om Stanistal Golebiowski, de burgemeester van de nabijgelegen gemeente Konskowola voor haar camera te krijgen. Ook deze gemeente, in het zuidoosten van Polen, stemde in met de komst van 'lhbti-vrije zones'.

"Er is een korte discussie geweest over het onderwerp. Ik denk dat de meeste raadsleden niet eens precies wisten waar ze voor stemden. Ze hebben zich vooral gefocust op het beschermen van hun kinderen en kleinkinderen tegen deze lhbti-ideologie", aldus Golebiowski.

De burgemeester is inmiddels anders gaan denken over de kwestie. "De laatste dagen heb ik mij gerealiseerd dat lhbti-mensen uit onze gemeenschap zich beledigd hebben gevoeld door het standpunt van de gemeenteraad. Alsof ze hier niet welkom zijn." Daarom wil Golebiowski dat Konskowola het besluit heroverweegt.

De druk op Polen over het instellen van 'lhbti-vrije zones' neemt toe. Nieuwegein verbrak eerder de vriendschapsbanden met de Poolse stad Pulawy.


Niet veilig
In Pulawy wordt de hand nog niet in eigen boezem gestoken. De Poolse lhbti-activist Dawid Socha woont in Pulawy en voelt zich er niet veilig. "De stad zelf is fijn om te wonen, maar wat betreft de mensen is het lastiger. Het is moeilijk op dit moment. Ik heb de indruk dat ik voorzichtig moet zijn in hoe ik mij gedraag, wat ik laat zien en hoe ik mezelf presenteer. Ik voel me niet 100 procent veilig in Pulawy. Dat is puur mijn eigen gevoel, maar ik denk dat er meer mensen zijn die dit zo voelen."

Om de homogemeenschap in Polen te ondersteunen, maakte Nieuwegein een statement tegen de lhbti-vrije zones door de banden te verbreken, maar Socha wil juist dat de banden weer hersteld worden. Hij is zelf net uit de kast gekomen.

 De Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten plakte een regenboogvlag over de Poolse stad Pulawy op het welkomstbord. De Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten plakte een regenboogvlag over de Poolse stad Pulawy op het welkomstbord. | Foto: RTV Utrecht

'We zullen missen'
De Poolse activist heeft in Pulawy een sticker geplakt op het welkomstbord van de stad. Hij plakte die op het wapen van Nieuwegein. Op die sticker staat 'we zullen missen', een reactie op de actie van de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten. Zij plakte eerder deze week een regenboogsticker over Pulawy op het welkomstbord van Nieuwegein, dat nu de banden met de Poolse zusterstad heeft verbroken.

"Het is verdrietig dat Nieuwegein de vriendschapsbanden heeft verbroken. We zouden onze vrienden niet moeten verliezen, alleen omdat de gemeente heeft besloten om zo'n resolutie te ondersteunen. Ik heb ook twee vraagtekens bij de andere vriendschapssteden van de EU gezet, omdat wij ook wel weten hoe er nu over Polen wordt gedacht door Europa en de rest van de wereld. Het is goed mogelijk dat deze twee steden hun banden met Pulawy ook verbreken. Daarmee veroorzaak je schade bij alle inwoners van onze stad."

Vlindereffect
Wethouder Marieke Schouten laat in een reactie aan RTV Utrecht weten blij te zijn met alle belangstelling rondom de Pulawy-kwestie. "Ik denk dat we wel kunnen spreken van het beroemde vlindereffect (de theorie dat een kleine verandering of onregelmatigheid zich kan ontwikkelen tot groot effect, red.). Als een overheid zegt dat er geen plek is voor lhbti'ers, is dat heel kwalijk."

Wethouder Schouten maandagochtend over Pulawy


Ze zegt goed te begrijpen dat Socha de vriendschapsbanden met Nieuwegein wil herstellen. "Wij blijven graag in dialoog met Polen. Inmiddels begrijp ik dat de discussie ook in Polen zelf wordt gevoerd. Dan past ook enige vorm van bescheidenheid van buitenaf. Maar wij staan zeker open voor een gesprek met Polen en de Poolse lhbti-gemeenschap. Laten we hopen dat deze hele kwestie uiteindelijk iets positiefs bewerkstelligt."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -