Verzet tegen coronateststraat Woerden: 'Waarom niet in het ziekenhuis?'

WOERDEN - Tientallen omwonenden van de voormalige Citroëngarage in Woerden komen in opstand tegen het plan om daar een corona-teststraat te openen. Ze vrezen voor de verkeersveiligheid en voor hun gezondheid.
Woerden kondigde afgelopen week aan dat de garage aan de Leidsestraatweg van 27 juli tot zeker eind van het jaar wordt gebruikt om mensen met corona-klachten te controleren op besmetting met het virus. Mocht het nodig zijn dan kan de teststraat langer in gebruik blijven. De GGD liet weten blij te zijn dat er nu ook een locatie in het westen van de provincie Utrecht was gevonden.

Drukke wijk

Het actiecomité vraagt zich af hoe rond de testinrichting de anderhalvemetermaatregel kan worden gehandhaafd. "Een plek waar mensen getest worden op corona is natuurlijk prima, dat moet gebeuren, maar toch niet hier?", zegt Brigit Barnhoorn van het actiecomité tegen RTV Utrecht. "Er zijn vast betere plaatsen te vinden. We wonen in een drukke wijk aan een smalle straat met smalle stoepen. Mensen die eventueel besmet zijn mogen behalve met de auto ook te voet of op de fiets komen. Hoe zal dat straks gaan als die hier door de straat komen?"
De omwonenden die zich verzetten tegen de teststraat voelen zich overvallen en zijn boos omdat er geen inspraak is geweest. Buren in de directe omgeving van de garage kregen een brief over het gemeentebesluit toen de media er al over berichtten. Andere omwonenden zouden helemaal niet door de gemeente geïnformeerd zijn.

Hofpoort

In overleg met andere Woerdenaren hoorde Barnhoorn afgelopen weekend vaak de suggestie om het voormalige Hofpoortziekenhuis aan te wijzen als locatie voor een teststraat. Dat zou volgens het comité een veel betere locatie zijn.
"Toen het Hofpoort samenging met het St. Antonius Ziekenhuis ging een deel dicht. Daar is ruimte, daar zijn parkeerplaatsen, het is goed te bereiken en het ligt niet in een woonwijk. Als burgers dat al kunnen bedenken, waarom een wethouder dan niet?"

Handtekeningenactie

Het actiecomité heeft dit weekend plannen gesmeed om te protesteren tegen de coronateststraat aan de Leidsestraatweg. Andere buurtbewoners zijn benaderd met flyers en er komt een handtekeningenactie. Contact met de gemeente Woerden is er nog niet geweest.
"We hebben eerst de reacties op het nieuws van afgelopen week gepeild", zegt Barnhoorn. "Veel mensen zijn bereid om iets te doen en leveren ook ideeën. Nu gaan we bekijken hoe we het probleem gaan aanpakken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.