Digitale borstfoto spoort kanker eerder op

BILTHOVEN - Minister Klink heeft donderdag bij het RIVM in Bilthoven het startsein gegeven voor een nieuw landelijk systeem voor het maken van digitale borstfoto's.
Ieder jaar worden er van zo'n 900.000 vrouwen borstfoto's gemaakt binnen het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Door de digitale fotografie kan borstkanker eerder worden opgespoord, aldus het RIVM.
Voor de zomer zal de helft van alle apparatuur waarmee de borstfoto's worden gemaakt, digitaal zijn. Door de digitalisering verbetert de kwaliteit van de foto's. Hierdoor kunnen afwijkingen sneller worden gesignaleerd.
Vrouwen die aan het onderzoek meedoen zullen in eerste instantie geen verschil merken. De manier waarop de foto's worden genomen blijft hetzelfde. Het RIVM verwacht echter dat met deze techniek borstkanker in een eerder stadium kan worden ontdekt.
Bijkomend voordeel van het nieuwe systeem is dat alle informatie voortaan digitaal beschikbaar is. Bij een verandering van ziekenhuis of specialist hoeven er niet opnieuw foto's te worden gemaakt.
Jaarlijks krijgen een miljoen vrouwen tussen 50 en 75 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het onderzoek is bedoeld om vroegtijdig te ontdekken of iemand
borstkanker heeft. Dankzij dit bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks 750 vrouwen minder aan borstkanker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.