Moskeeën besparen samenleving 150 mln.

UTRECHT - De activiteiten van moskeeën in Nederland besparen de Nederlandse samenleving jaarlijks ruim 150 miljoen euro.
Zij zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld sociale zorg in crisissituaties en activiteiten met kinderen waarvoor anders overheidsinstanties zouden moeten zorgdragen.
Die conclusie trekken onderzoekers van de oecumenische organisatie voor armoedebestrijding en ontwikkeling Stichting Oikos. Zij deden hun onderzoek bij zestien moskeeën, onder meer in Zeist, Utrecht en Amersfoort, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
De zestien moskeeën leveren de Nederlandse belastingbetaler een kostenbesparing van 5,2 miljoen euro op.
Daartegenover staat een investering van de overheid van ongeveer 200.000 euro via gesubsidieerde banen bij de zestien gebedsgebouwen. Omgerekend naar alle 475 moskeeën in Nederland is de kostenbesparing ruim 150 miljoen euro.
In de zestien moskeeën bleken in 2007 professionele medewerkers en vrijwilligers ruim 270.000 uren aan maatschappelijke activiteiten te hebben besteed. Zij verzorgden taallessen, organiseerden een
voorlichtingsavond of een inloopspreekuur voor opvoedingszaken, hielden een koffieavond voor vrouwen of organiseerden een voetbaltoernooi.
Uit het onderzoek blijkt dat zich rond moskeeën activiteiten en sociale verbanden concentreren waarmee de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving goed vorm krijgt. De moskee vormt voor een deel van de moslims een middel om deel te nemen aan de samenleving buiten het gebedsgebouw. Dat geldt vooral voor de eerste generatie allochtonen en dan vooral voor mannen. Maar ook vrouwen en ook de tweede generatie gebruiken de moskee voor vele activiteiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.