Zwaargewichten in jury Utrechts biebontwerp

UTRECHT - Er is een nieuwe jury voor de architectenselectie van de beeldbepalende Bibliotheek++ die op het Utrechtse Smakkelaarsveld moet verrijzen.
Begin januari gelaste de rechter in een zaak aangespannen door architectenbureau Rapp+Rapp dat er de keuze voor het ontwerp opnieuw moet.
Wethouder Harm Janssen is blij met deze jury: "Het zijn allemaal vakmensen van hoge kwaliteit." Hijzelf keert ook niet terug in de jury. Zijn plaats wordt ingenomen door wethouder Bosch.
De samenstelling van de nieuwe jury is als volgt:
• Aad Veenman. Hij was tot voor kort president-directeur van NS. Hiervoor is hij o.a. voorzitter van de raad van bestuur van Stork geweest en hoogleraar aan de TU Delft;
• Tjeerd Dijkstra, architect, voormalig Rijksbouwmeester en emeritus hoogleraar aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft;
• Jan Brouwer, emeritus hoogleraar Bouwtechnologie aan de TU Delft en voormalig voorzitter BNA;
• Janny Rodermond, directeur Stimuleringsfonds Architectuur. Hiervoor was zij hoofdredacteur van het vaktijdschrift De Architect.
• Harrie Bosch, wethouder Wonen, Ruimtelijke ordening, Herstructurering en projectwethouder Leidsche Rijn Gemeente Utrecht;
• Doreen Boonekamp, directeur Nederlands Film Festival;
• Herman Scheffer, manager Centrale Bibliotheek Utrecht.
Rapp+Rapp stapte naar de rechter omdat de waardering van de oude jury fout was opgeteld. De gunning ging in tweede instantie daardoor naar concurrent VMX.
De jury beoordeelt de visies van alle zeven architectenbureaus opnieuw.
De definitieve gunning is naar verwachting in juni. Op dat moment volgt ook de publieke bekendmaking van de winnende architect.
Overigens loopt er nog een rechtzaak van Rapp+Rapp waardoor mogelijk de nieuwe jury buitenspel komt te staan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.