Hek dat schapen beschermt tegen loslopende honden moet weg, eigenaar radeloos

MAARN - De eigenaar van landgoed Peppel Enk, bij Maarn, is radeloos. Hans van der Pluijm heeft schapen, maar is er al meerdere kwijtgeraakt omdat loslopende honden de schapen doodbijten. Ondanks bordjes met het verzoek honden aan te lijnen, blijven de incidenten doorgaan. Daarom plaatste de schapeneigenaar een hek, om wandelaars tegen te houden. Maar dat hek moet nu weg van de gemeente.
Hans van der Pluijm met zijn schapen.
Hans van der Pluijm met zijn schapen. © RTV Utrecht
"Kijk, dat schaap is laatst aangevallen", Van der Pluijm wijst naar een schaap genaamd Marietje, een Drents heideschaap. "Je ziet het nog aan de zijkant van haar gezicht. De onderkant van haar linkerwang is weg, daar hebben de hechtingen gezeten", wijst de landgoedeigenaar aan. "Ze is wonderwel hersteld."
"Marietje heeft opnieuw moeten leren eten. Toen ik haar zag na de aanval dacht ik, ze overleeft dit niet. De dierenarts is anderhalf uur bezig geweest met hechten," zegt Van der Pluijm.
Schapeneigenaar ten einde raad: 'Al vier dieren doodgebeten'

Hondenbaas over de toeren

Van der Pluijm vertelt dat de eigenaresse van de hond ook geschrokken is van het aanval op het schaapje. "Dat doet ie anders nooit, zei ze. Maar dat hoor je altijd."
Toen we de paden afsloten, begon het dorp te klagen. Die wilden daar blijven wandelen
Hans van der Pluijm
De landgoedeigenaar heeft er genoeg van dat zijn schapen worden aangevallen door honden. Van de acht schapen zijn er al vier doodgebeten, vertelt hij bedrukt. "We hebben bordjes opgehangen met de boodschap: het is nu weer gebeurd. Houd alsjeblieft je honden aan de lijn. Maar de bordjes werden weggerukt, mensen willen hun honden los laten lopen."

Openbare paden

Daarom hebben we hekken neergezet, dan willen we wandelaars niet meer op ons terrein, legt Van der Pluijm uit. "Toen we de paden afsloten, begon het dorp te klagen. Die wilden daar blijven wandelen." Volgens de gemeente hebben de buurtbewoners gelijk, omdat het een openbare weg is. En nu moeten de hekken weggehaald worden.
De 'openbare paden moeten toegankelijk zijn', heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug in een reactie laten weten. De honden mogen er niet loslopen, maar de gemeente heeft geen capaciteit om dat te handhaven.
De hekken van Van der Pluijm moeten binnen twee weken weg, anders volgt er een dwangsom. Wel nodigt de gemeente Van der Pluijm uit om te komen praten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.